Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΔΗΜΗΤΡΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16.07.2012

Μετά την αναβολή – ματαίωση (;) του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στις 11.07.2012, στο οποίο θα συζητιόταν το σχέδιο οργανογράμματος του Οργανισμού και λαμβάνοντας υπόψη τις διεργασίες που είναι σε γνώση όλων των εργαζόμενων του Οργανισμού και αφορούν επίσημες ενέργειες διαφόρων θεσμικών παραγόντων (π.χ. ΄Ενωση Ερευνητών, ΓΕΩΤΕΕ, ΣΕΚ), προκειμένου να προωθηθούν σχέδια διάσπασης του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, θεωρεί ότι πρέπει να καταστήσει σαφές προς κάθε πλευρά τα εξής:

1.      Το σχέδιο για τη συνένωση των 4 οργανισμών δέχθηκε κριτική από πολλές πλευρές - συμπεριλαμβανομένων και των συλλόγων των εργαζόμενων - καθώς ήταν ολοφάνερο ότι εντασσόταν στη λογική της βίαιης νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης του κράτους (συρρίκνωση των δημόσιων παροχών). Στο πνεύμα αυτό,  πράγματι θεσπίστηκε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με διάταξη στο μνημονιακό νόμο 4002/2011 και με την ΚΥΑ που ακολούθησε, όπως συνέβη εξάλλου και με πολλές άλλες συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών άλλων υπουργείων. Με άλλα λόγια, οι 4 οργανισμοί τράβηξαν το δρόμο που επιβλήθηκε σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και βρίσκονται πλέον σε επόμενη φάση.

2.      Οι εργαζόμενοι στους τέσσερις φορείς, όλο τον προηγούμενο χρόνο, στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών σχεδιασμών, κατέβαλαν – από κοινού με τα σωματεία του συντονιστικού, που βρίσκονταν σε παρόμοια θέση - ένα άνευ προηγουμένου πολιτικοσυνδικαλιστικό αγώνα, ώστε  να αποτραπεί - εξαιτίας αυτών των κεντρικών πολιτικών επιλογών - η απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και η συρρίκνωση του έργου των υπό συγχώνευση οργανισμών και του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών που προσφέρουν.

3.      Σήμερα, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ υπάρχει πλέον ως ένας οργανισμός, στον οποίο έχουν μεταφερθεί όλοι οι εργαζόμενοι, με οργανική θέση (δεν ξεχνάμε την εργασιακή εφεδρεία στην οποία είμαστε απολύτως αντίθετοι και έχουμε πάρει θέση γι αυτή). Σε αυτόν τον οργανισμό, μέχρι σήμερα έχουμε ξεπεράσει τους εαυτούς μας, προσπαθώντας καθημερινά να λύσουμε αναρίθμητα προβλήματα, προκειμένου να συνεχίσουμε να παρέχουμε σωστά – όπως οφείλουμε και το πράττουμε – τις υπηρεσίες μας στον έλληνα αγρότη, παραγωγό, καταναλωτή,  εν μέσω μιας επίπονης, λόγω της βιαιότητας με την οποία γίνεται - διαδικασίας  μετασχηματισμού των τεσσάρων οργανισμών σε ένα. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι οι θέσεις εργασίας έχουν πλέον διασφαλιστεί ή ότι τα αντικείμενα, οι αρμοδιότητες και ο δημόσιος χαρακτήρας του Οργανισμού, έχουν επίσης διασφαλιστεί. Η τροϊκανή αξιολόγηση του Οργανισμού, με σκοπό τις απολύσεις και τη συρρίκνωσή του, είναι στην ατζέντα της σημερινής συγκυβέρνησης και το ξέρουμε πολύ καλά.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, όπως επίσης έχοντας υπόψη ότι η εφεδρεία και τα σχέδια κατάργησης – συγχώνευσης φορέων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ζουν και βασιλεύουν, όπως επίσης έχοντας υπόψη ότι στο πλαίσιο αυτό, οι εφαρμοστικοί νόμοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τα σχέδια της task force, τα σχέδια της Τρόικας και της κυβερνητικής τρόικας, προβλέπουν ότι το προσωπικό των οργανισμών που κλείνουν και συγχωνεύονται, θα κατευθυνθεί σε άλλες υπηρεσίες με τον κανόνα: 1. μετάταξη ίσον πρόσληψη, 2. Μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις κοκ, επισημαίνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι:

Οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεν μπαίνουν σε καμία συζήτηση μετακίνησης, μετάταξης, μεταφοράς ή ο,τιδήποτε άλλο. Οποιαδήποτε μορφή αξιολόγησης με σκοπό την απόλυση εργαζομένων ή την συρρίκνωση του Οργανισμού θα μας βρει απέναντί της. Οι τέσσερις φορείς συγχωνεύτηκαν και αποτελούν πλέον τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος προβλέπει 774 οργανικές θέσεις και στον οποίο όχι μόνο δεν υπάρχει θέμα πλεονάζοντος προσωπικού, αλλά αντίθετα για να φέρει εις πέρας το έργο του, έχει ανάγκη και επιπλέον προσλήψεων.

Την ίδια στιγμή, επειδή αντίληψη των εργαζόμενων και επιδίωξή τους, δεν είναι απλώς να έχουν τη θέση εργασίας τους αλλά αυτή να έχει περιεχόμενο και αντικείμενο, ώστε να προσφέρουν πραγματικά με τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία τους, στην προσπάθεια της παραγωγικής ανοικοδόμησης της χώρας και τη στήριξη του ζωτικού αγροτικού τομέα, δεν θα επιτρέψουν τη διασπάθιση των αρμοδιοτήτων και των αντικειμένων του οργανισμού, με κατάληξη το μοίρασμά τους σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επιπλέον θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο, ο νέος οργανισμός να συντονίσει εσωτερικά το βηματισμό του και να ισορροπήσει με συνεργασίες και συνέργειες μεταξύ των τομέων του, αξιοποιώντας όλο το έμψυχο δυναμικό του. Το δημόσιο συμφέρον που όλοι επικαλούνται για κάθε σχέδιο που επιδιώκουν να προωθήσουν, εμείς λέμε ότι εξυπηρετείται όπου βρίσκονται οι εργαζόμενοι, εφόσον βέβαια τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και θα παραμείνουν ενωμένοι, έχοντας τη βούληση να βρουν τους τρόπους που θα συνεργαστούν και να είναι πραγματικά χρήσιμοι στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας, όπως είναι η αποστολή τους. Ο ουσιαστικός και όχι προσχηματικός εσωτερικός διάλογος συντελεί σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Η κατάρτιση οργανογράμματος με επιχειρησιακό σχεδιασμό, που δε θα αλληθωρίζει προς το αθηναϊκό κέντρο και προς τους ημέτερους, που θα δίνει πραγματική δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού, εκεί όπου βρίσκεται (η διασπορά του προσωπικού στην περιφέρεια είναι κατά τη γνώμη μας πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα, καθώς βρίσκεται κοντά στον αγρότη  και αυτό  πρέπει να αξιοποιηθεί), είναι απαίτησή μας. Όπως επίσης είναι αναγκαίο η τετελεσμένη πλέον συγχώνευση, να πλαισιωθεί από νόμο, για την οργάνωση και τη λειτουργία του οργανισμού (θυμίζουμε αυτόν που αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά λίγο πριν τις εκλογές), ώστε να δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσει περαιτέρω στο έργο του και να λύσει προβλήματα που καθημερινά τού παρουσιάζονται. Σε κάθε περίπτωση, είτε στο οργανόγραμμα, είτε στο νόμο, οι προτάσεις των εργαζόμενων πρέπει να ληφθούν επιτέλους πραγματικά υπόψη και να εισακουστούν.

Ο Σύλλογος προκειμένου να στηρίξει τις θέσεις του αυτές, έχει ζητήσει επανειλημμένως συνάντηση με τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία θα απαιτήσουμε πλέον να γίνει πολύ σύντομα. Επιπλέον, σύντομα θα συγκληθούν γενικές συνελεύσεις παντού, ώστε να αξιολογηθεί κάθε εξέλιξη και να ληφθούν αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν, καθώς η τύχη τους καθημερινά γίνεται αντικείμενο συζήτησης, στην οποία δεν μπορούν να παραμένουν αμέτοχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ