Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012


Ανοιχτή Επιστολή του Συλλόγου Εργαζόμενων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

                                                                     Προς

-          Το Γραφείο Πρωθυπουργού
-   Τον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-        Τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
-          Τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
-          Τους αρχηγούς και τους βουλευτές των πολιτικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ,  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ
-          Τα ΜΜΕ

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2012

O Σύλλογος Εργαζόμενων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκφράζει έντονο προβληματισμό και ανησυχία ως προς τη συνεχιζόμενη στασιμότητα στην ωρίμαση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της λειτουργίας του.

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων δηλώνει ότι:

Στο πλαίσιο της γενικής μνημονιακής αναδιάρθρωσης του κράτους, έχει πλέον συντελεστεί η συγχώνευση τεσσάρων οργανισμών στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Αποστολή των τεσσάρων αυτών εποπτευόμενων οργανισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν η υπηρέτηση του αγρότη. Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει την ίδια αποστολή και πρέπει επιτέλους να την υπηρετήσει. Οι εργαζόμενοι ζητούν την εδραίωση των αρμοδιοτήτων και του έργου του οργανισμού και των θέσεων εργασίας, με νόμο, ο οποίος θα ρυθμίσει με πληρότητα όλο το πλέγμα της δραστηριότητας του, ώστε να δοθεί η δυνατότητα επιτέλους στον οργανισμό να λειτουργήσει και να αναπτύξει τις δυνατότητες που έχει, σε μια χρονική περίοδο που ο Πρωτογενής τομέας της χώρας θεωρείται μια από τις ελάχιστες ευκαιρίες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.  Η αναβολή κατάρτισης οργανογράμματος, το οποίο αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική αξιοποίηση των εργαζόμενων, οι οποίοι διαθέτουν υψηλό επιστημονικό επίπεδο και πολύτιμη τεχνογνωσία από τη μακρόχρονη εμπειρία τους, εμποδίζει τη δυνατότητα αυτή. Η πραγματική βούληση των εργαζόμενων είναι να  δοθεί το πλαίσιο, ώστε να προσφέρουν αυτό που πραγματικά μπορούν και σε αυτή την προσπάθεια είναι σίγουρο ότι δεν περισσεύει κανείς. Ποιος είναι ο στόχος άραγε αυτής της στασιμότητας στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ;
·        Να ενισχυθεί η εκδοχή ότι ο Οργανισμός είναι ανεπαρκής στην αποστολή του; 
·        Είναι αβάσιμη η άποψη ότι όταν μπλοκάρεται η εξέλιξή του, είναι ευκολότερο να χαρακτηριστούν οι εργαζόμενοι πλεονάζοντες και άνευ αντικειμένου;

Αρνούμαστε να γίνουμε συμμέτοχοι σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και παραμένουμε ενωμένοι.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν επιτέλους να αποδοθούν στον οργανισμό οι στοιχειώδεις εσωτερικές ισορροπίες, ώστε να δουλέψουν απερίσπαστοι και να αποδώσουν αυτό που μπορούν.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, εργαζόμενους στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όλων των κατηγοριών και των βαθμίδων να στηρίξουν και να υπερασπιστούν τη δουλειά τους μέσα στον οργανισμό και να συμπαραταχθούν με τις θέσεις του ΣΥΛΛΕΓΟ, ώστε να συντελέσουν στην επίλυση κάθε επιμέρους ζητήματος (οργανόγραμμα, συστεγάσεις υπηρεσιών, μισθολόγιο) που καθιστά τον Οργανισμό δυσλειτουργικό και στο άμεσο μέλλον με τη «ρετσινιά» του ανεπαρκή. Το προσωπικό διαθέτει τις κατάλληλες ειδικότητες  και εξειδικευμένη εμπειρία ώστε μέσα από τις συνεργασίες των υπηρεσιακών μονάδων να υπηρετήσει την έρευνα, την εκπαίδευση-κατάρτιση, την ποιότητα - έλεγχο και πιστοποίηση στο χώρο της αγροτικής παραγωγής. Στο πλαίσιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μπορεί και πρέπει να πραγματοποιηθεί η πλήρης αξιοποίησή του, με τις λιγότερες διοικητικές εμπλοκές και γραφειοκρατίες, πράγμα που θα επιφέρει πραγματικό όφελος στο επιτελούμενο έργο.

Στην προοπτική αυτή, εμείς λέμε κανένας στην εφεδρεία-απόλυση. Δεν ζητάμε αποκλεισμό των δήθεν «λιγότερο χρήσιμων» ή εξαίρεση των «περισσότερο απαραίτητων».

Δηλώνουμε δε αντίθετοι σε οποιαδήποτε διασπαστική κίνηση απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Είναι χρέος όλων των εργαζόμενων να δημιουργήσουν μέτωπο απέναντι στην απαξίωση του έργου τους και της προσωπικότητάς τους και να στηρίξουν ο ένας τον άλλο, απέναντι στα σχέδια που κατασκευάζουν άχρηστους με το ζόρι (προσχηματική αξιολόγηση με σκοπό τις απολύσεις και την απεμπόληση της ευθύνης του κράτους για στήριξη της αγροτικής παραγωγής) και παραλύουν την λειτουργία του Οργανισμού, άρα και την προσφορά του στους αγρότες.

Δηλώνουμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια και εγχείρημα που θα στοχεύει στο «χτίσιμο» του νέου Οργανισμού και πολέμιοι ενάντια σε όσους  έχουν επενδύσει στην «ισοπέδωση» και στο «γκρέμισμά» του.

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος εκπροσωπεί 600 και πλέον εργαζόμενους από τους 700 συνολικά, ζητά άμεση συνάντηση με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να τον ενημερώσει για τις απόψεις της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζόμενων, προκειμένου να διαμορφώσει σφαιρική και αντικειμενική άποψη για τα τεκταινόμενα στον Οργανισμό και όχι ετεροβαρή, μόνο από εκπροσώπους της μειοψηφίας που τυγχάνει να είναι προνομιακοί συνομιλητές του νέου Υπουργού και οι οποίοι απαξιώνουν έμμεσα αλλά σαφώς το ρόλο του υπόλοιπου προσωπικού και ταυτόχρονα να του δηλώσει τη θέληση των εργαζομένων για ένα δυνατό ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ