Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 1/11/2022

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με μαζική προσέλευση των μελών και εποικοδομητική συζήτηση. 

Συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

 

1. ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ


Ο Σύλλογος ανέλαβε την ευθύνη και διένειμε με ηλεκτρονική αλληλογραφία στα μέλη το σχέδιο νόμου, όπως του έχει γνωστοποιηθεί εδώ και ένα μήνα περίπου. Πραγματοποιήθηκε αρχικά, ενημέρωση και σχολιασμός από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για τα σημεία του νομοσχεδίου στα οποία από μία πρώτη ανάγνωση, συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τις πρώτες παρατηρήσεις που έχουν ήδη κάνει άτυπα οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων (Σύλλογος και αιρετά μέλη ΔΣ του Οργανισμού). Επιγραμματικά οι παρατηρήσεις που μέχρι στιγμής έχουν γίνει αφορούν τα εξής:


1. Ο Σύλλογος ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη μη αναζήτηση των 176 ευρώ. Επικαλέστηκε την ανάλογη ρύθμιση που ψηφίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τις ΔΕΚΟ. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ενημέρωσε ότι σύμφωνα με πληροφόρηση που έχει, ο Υπουργός Οικονομικών δεν συναινεί σε αυτή τη ρύθμιση.


2. Ο Σύλλογος ζήτησε να συσταθούν προσωποπαγείς θέσεις στον Οργανισμό για να καταληφθούν από συμβασιούχους που εργάζονται επί μακρόν στον Οργανισμό με συμβάσεις έργου, αλλά και με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.


3. Ο Σύλλογος ζήτησε να προβλεφθεί ρητά στο νόμο για τους φορείς εκπροσώπησης των εργαζόμενων (σωματεία κ.λπ.) δικαίωμα γνώμης όσον αφορά την κατάρτιση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας στο νέο Οργανισμό.


4. Ο Σύλλογος ζήτησε την αύξηση των οργανικών θέσεων σε όλες τις υπηρεσιακές μονάδες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για θέσπιση της κατηγορίας προσωπικού «Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες» , η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα αριθμεί περίπου 20-25 οργανικές θέσεις, ο οποίος είναι αριθμός πολύ κατώτερος από αυτόν που πραγματικά αντιστοιχεί στο ήδη υπάρχον προσωπικό που εκτελεί αυτά τα καθήκοντα.


Ακολούθησε παραγωγική συζήτηση και έγιναν αρκετές ερωτήσεις. Η Γενική Συνέλευση κατέληξε ομόφωνα στην εξής θέση, με την επιφύλαξη να ακολουθήσει νέα διεξοδικότερη συζήτηση, όταν θα ανακοινωθεί το σχέδιο νόμου επισήμως:


"Το σχέδιο νομοθετήματος που μας παρουσιάζεται φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης και λειτουργίας μίας επιχείρησης, το οποίο για τους εργαζόμενους σημαίνει ακόμα περισσότερη εντατικοποίηση και ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, το οποίο συνιστά αρνητική εξέλιξη. 

Η ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων του Οργανισμού είναι προφανής. Τούτο σημαίνει αντίστοιχη υποχώρηση του Κράτους από την παροχή των αγαθών και υπηρεσιών ζωτικής σημασίας που προσφέρει ο Οργανισμός στο μικρομεσαίο αγροτικό κόσμο, το οποίο επίσης είναι αρνητική εξέλιξη. Ταυτόχρονα δεν δίνεται ικανοποιητική λύση στο θεσμικό πρόβλημα που φέρει εκ γενετής ο Οργανισμός, δηλαδή στο γεγονός ότι καλείται να λειτουργήσει ως επιχείρηση ένας φορέας με ισχυρό ακαδημαϊκό χαρακτήρα."


Στην παρούσα φάση οι εργαζόμενοι περιορίζονται να κάνουν γνωστά  τα εξής:


1. Απαιτούν τη θεσμική κατοχύρωση στο νόμο, δικαιώματος γνώμης του Συλλόγου στην κατάρτιση του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας, όπως επίσης και εγγυήσεις του δικαιώματος συλλογικής διαπραγμάτευσης. 


Θα προβούν σε όλες τις πρόσφορες ενέργειες, κινηματικά, αλλά και με τη συνδρομή του νομικού συμβούλου του Συλλόγου, για να διασφαλίσουν τα εργασιακά δικαιώματα με αφορμή τη μετάβαση στο νέο  οργανισμό, με όρους ισονομίας και ίσης μεταχείρισης για όλους τους εργαζόμενους.


2. Δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τον αγώνα τους για οριστική νομοθετική λύση στο ζήτημα των 176 ευρώ. 


Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της,

τις αντικειμενικές οικονομικές συνθήκες

οι οποίες είναι  εφιαλτικές για τους εργαζόμενους.


Αντιστοιχούν σε συνθήκες ύφεσης ή και χειρότερα από αυτές του 1929 και του 1973 

και η ίδια φέρει σε μεγάλο βαθμό ευθύνη σ' αυτό 

(τιμές ρεύματος, ενέργειας)! 


Καμία δικαστική απόφαση δεν υποχρέωσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν κανένα ποσό, όπως ισχυρίζονται για να αρνηθούν την ευθύνη που τους αναλογεί! Η είσπραξή τους συνιστά πράξη αναλγησίας και κυνισμού μίας απολύτως εχθρικής κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι ζητούν από τη Διοίκηση του Οργανισμού να πάρει θέση και να στηρίξει ρητά τη διεκδίκηση αυτή.


3. Διεκδικούν την αύξηση των οργανικών θέσεων σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού.


4. Υποστηρίζουν τη διεκδίκηση για σύσταση προσωποπαγών οργανικών θέσεων για εργαζόμενους με μακροχρόνια σχέση εργασίας με τον Οργανισμό.

 

2. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ


Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ανέλυσαν τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι οι μισθωτοί, με τη ξέφρενη και αχαλίνωτη ακρίβεια σε όλα τα βασικά αγαθά και την ενέργεια. Εξήγησαν την ανάγκη η Γενική Απεργία της 9 Νοέμβρη όχι μόνο να αποτελέσει σταθμό επιτυχίας στο εργατικό κίνημα, αλλά και να αποτελέσει έναυσμα για μεγαλύτερη αγωνιστική κλιμάκωση, ώστε να αναχαιτιστεί η αντεργατική επέλαση της κυβέρνησης.


Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει ομόφωνα τη συμμετοχή στην απεργία της 9 Νοέμβρη και στην απεργιακή διαδήλωση. Τα επείγοντα αιτήματα που προτάσσονται είναι:

 1. Αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στην άνοδο των τιμών

2. Μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας και την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών από την ενεργειακή φτώχεια

3. Κατάργηση των απαγορεύσεων και εμποδίων στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αντικείμενο τη ρύθμιση μισθολογικών θεμάτων


Οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διεκδικούν:

1. Θεσμική κατοχύρωση στο νόμο, δικαιώματος γνώμης του Συλλόγου στην κατάρτιση του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας  και εγγυήσεις του δικαιώματος συλλογικής διαπραγμάτευσης

2. Οριστική νομοθετική λύση για τα 176 ευρώ με πλήρη απαλλαγή των εργαζόμενων από το άχθος της καταβολής των εν λόγω ποσών.

3. Ουσιαστική αύξηση των οργανικών θέσεων και αύξηση της χρηματοδότησης του Οργανισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

3. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ


Η Γενική Συνέλευση ενημερώθηκε για την κινηματική δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Σύλλογος με τη συμμετοχή του με αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου σε διάφορες συνδικαλιστικές και εργατικές κινήσεις που γίνονται και αφορούν όλο το φάσμα της εργατικής ατζέντας. Ενδεικτικά έγινε αναφορά στις εξής πρωτοβουλίες και κινήσεις:


1. Συμμετοχή στην Πρωτοβουλία για την κατάργηση του νόμου 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη)

2. Συμμετοχή στην πρωτοβουλία της ΠΟΣΕΥΓ για κοινή δράση των σωματείων των εργαζόμενων στο ΥΠΑΑΤ και τους εποπτευόμενους φορείς. Για τη συγκεκριμένη κίνηση θα βγει ειδική ανακοίνωση από τους ΠΟΣΕΥΓ, Ενιαίο Σύλλογο Εργαζόμενων ΥΠΑΑΤ, Σύλλογο Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Σύλλογο Εργαζόμενων ΕΛΓΑ, Σύλλογο Εργαζόμενων ΟΠΕΚΕΠΕ, Σύλλογο Εργαζόμενων ΕΦΕΤ, η οποία θα καλεί σε συμμετοχή στη Γενική Απεργία της 9ης Νοέμβρη και σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ειδική ατζέντα.

3. Συμμετοχή σε κίνηση σωματείων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ανήκουν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, τα οποία υπάγονται στο καθεστώς ΔΕΚΟ για το θέμα της απαγόρευσης του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας με δυνατότητα ρύθμισης μισθολογικών θεμάτων.

4. Συμμετοχή σε συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με αντικείμενο τα γενικά εργατικά και συνδικαλιστικά ζητήματα (συλλογικές συμβάσεις εργασίας, νόμος Χατζηδάκη κ.λπ.).

5. Πρωτοβουλία εργατικών σωματείων για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την επιβολή καθεστώτος απαρτχάιντ στον Παλαιστινιακό λαό από το Ισραηλινό κράτος.

6. Κίνηση σωματείων και φορέων στην περιοχή της Λυκόβρυσης-Πεύκης με επίκεντρο τα θέματα της ακρίβειας και της προστασίας του εισοδήματος.


Τέλος έγινε ενημέρωση από τη Γ. Γραμματέα του Συλλόγου, η οποία είναι αιρετή - τακτικό μέλος του Υπηρεσιακού/Πειθαρχικού Συμβουλίου για υπόθεση του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα ενημέρωσε ότι με αφορμή πειθαρχική δίωξη που εκκρεμεί εναντίον πρώην εργαζόμενου του Οργανισμού, τα διορισμένα από τη Διοίκηση μέλη του οργάνου απαίτησαν την εξαίρεση και αντικατάσταση της ίδιας από την εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης, με την αιτιολογία ότι δήθεν  παραβίασε τη μυστικότητα της συνεδρίασης. Η εξέταση της υπόθεσης διακόπηκε για το λόγο αυτό τον περασμένο Ιούλιο, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποβολή της από την υπόθεση, κάτι το οποίο δεν έχει τυπικά ακόμα συντελεστεί.


Ο λόγος είναι ότι η Γ. Γραμματέας του Συλλόγου, ως (τακτικό) αιρετό μέλος του Υπηρεσιακού-Πειθαρχικού Συμβουλίου ζήτησε να της δοθεί από τα μέλη το δικαίωμα να θέσει θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης (η οποία ορίζεται από τον/την Πρόεδρο του συλλογικού οργάνου), προς ψήφιση στο πλαίσιο της συνεδρίασης για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Το δεύτερο αιρετό μέλος συμφώνησε. Αντίθετα, τα διορισμένα από τη Διοίκηση μέλη (εργαζόμενοι του Οργανισμού) αρνήθηκαν. Για το λόγο αυτό, η Γ. Γραμματέας του Συλλόγου σε συντονισμό με τον θεσμικό εκπρόσωπο του Συνδυασμού «Αξιοκρατία – Δικαιοσύνη – Ισότητα – Ισονομία» διαμαρτυρήθηκαν εντός του οργάνου στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση (προφορικά και εγγράφως) για αντισυναδελφική-αντιδημοκρατική συμπεριφορά, στάση για την οποία τίθεται θέμα ηθικό και όχι τυπικό. Στη διαμαρτυρία αυτή υπήρξε σφοδρή αντίδραση από τα διορισμένα μέλη, με τον τρόπο που ήδη αναφέρθηκε. 


Απαιτείται στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί ότι κατά ρητή διαβεβαίωση του νομικού συμβούλου του Συλλόγου, κανένα ζήτημα παραβίασης μυστικότητας της συνεδρίασης δεν υφίσταται και εάν προκύψει ζήτημα εξαίρεσης της Γ. Γραμματέως του Συλλόγου από την υπόθεση, πρόκειται για προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού με θεσμικές προεκτάσεις, η οποία πρέπει να καταγγελθεί.


Η Γενική Συνέλευση με αφορμή την υπόθεση αυτή ομόφωνα εξέφρασε τη θέση ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζόμενων σε όλα τα συλλογικά όργανα του Οργανισμού διέπονται στη λειτουργία τους από τις αρχές της πλήρους διαφάνειας και της λογοδοσίας απέναντι στα πρόσωπα που εκπροσωπούν, και καμία προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού τους δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Επίσης, ομόφωνα καταδικάζει ως αντισυναδελφική, αντιδημοκρατική και είναι κατακριτέα κάθε συμπεριφορά που παραπέμπει και καταλήγει σε θεσμική φίμωση των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων.

Ο Σύλλογος θα εκδώσει το αμέσως επόμενο διάστημα ειδικές ανακοινώσεις για τα θέματα που απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση της 1/11/2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ