Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ/ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ - ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ


Μετά τη ψήφιση του νόμου 4795/2021 "Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση", θεσπίζονται υποχρεωτικά Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, αλλά και στην κεντρική διοίκηση. Για να μπορεί κάποιος να αναλάβει Εσωτερικός Ελεγκτής στο δημόσιο τομέα, είτε ως προϊστάμενος, είτε ως απλό στέλεχος, πρέπει να διαθέτει Πιστοποίηση Ελεγκτικής Επάρκειας Εσωτερικού Ελεγκτή Δημόσιου Τομέα.  Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 9 του ν.4795/2021 (Α ́ 62) «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση» προβλέπεται ότι οι Προϊστάμενοι και οι υπάλληλοι της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου (Μ.Ε.Ε.) που ασκούν καθήκοντα εσωτερικού ελεγκτή, υποχρεούνται, εντός δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη του ειδικού προγράμματος ελεγκτικής επάρκειας ή από την τοποθέτησή τους στη Μονάδα, να λάβουν το Πιστοποιητικό Ελεγκτικής Επάρκειας Εσωτερικού Ελεγκτή, εκτός αν διαθέτουν ήδη διαπίστευση ή πιστοποίηση συναφή με τον εσωτερικό έλεγχο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Άρθρο 9, παρ. 8 του ίδιου νόμου η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου στελεχώνεται από υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή κατά περίπτωση και από ένστολο προσωπικό και ειδικό επιστημονικό προσωπικό (στο εξής: εσωτερικοί ελεγκτές) και ΔΕ για τη γραμματειακή υποστήριξη της υπηρεσίας, κατόπιν συνεκτίμησης της ελεγκτικής προϋπηρεσίας στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, καθώς και τυχόν διαπιστεύσεων ή πιστοποιήσεών τους, συναφών με τον εσωτερικό έλεγχο. Στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου προΐστανται υπάλληλοι που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλογής σε μονάδα αντίστοιχου επιπέδου, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Εξακολουθούν να ισχύουν ειδικότερες διατάξεις κάθε φορέα που προβλέπουν εξειδικευμένα προσόντα ή προϋποθέσεις για τη στελέχωση της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου αυτού. Οι Προϊστάμενοι και οι υπάλληλοι της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου που ασκούν καθήκοντα εσωτερικού ελεγκτή, υποχρεούνται, εντός δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη του ειδικού προγράμματος της παρ. 10 ή από την τοποθέτησή τους στη Μονάδα, να λάβουν το Πιστοποιητικό Ελεγκτικής Επάρκειας Εσωτερικού Ελεγκτή της παρ. 10, εκτός αν διαθέτουν ήδη διαπίστευση ή πιστοποίηση συναφή με τον εσωτερικό έλεγχο. Σε περίπτωση της μη εκπλήρωσης της ανωτέρω υποχρέωσης αίρεται η τοποθέτησή τους στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου. Τα καθήκοντα του Προϊσταμένου και του προσωπικού της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου είναι ασυμβίβαστα με οποιαδήποτε άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με το έργο της Μονάδας."

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος ενδιαφέρεται για τη σχετική πιστοποίηση, είτε πρέπει να παρακολουθήσει δωρεάν τη σχετική επιμόρφωση από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, είτε να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα, καταβάλλοντας το αντίστοιχο κόστος, το οποίο κυμαίνεται από έρευνα που έχουμε διεξάγει, μεταξύ 1.000 έως 1.500 ευρώ για ένα εκπαιδευόμενο. Αναφέρουμε στο σημείο αυτό, ότι τα σεμινάρια του ΕΚΔΔΑ είναι πολύ περιορισμένα και δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση την ανάλογη ζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι όποιος επιθυμεί να πιστοποιηθεί ως Εσωτερικός Ελεγκτής θα πρέπει αναγκαστικά να αναζητήσει τις υπηρεσίες ιδιωτικής επιχείρησης, με το ανάλογο κόστος, το οποίο όπως όλοι καταλαβαίνουμε, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς, δεν έχει κανένας το περιθώριο να αναλάβει.

 - Επειδή, ο Οργανισμός με κριτήρια τα οποία είναι παντελώς άγνωστα στο Σύλλογο, αλλά και στους εργαζόμενους, έχει ήδη προχωρήσει στην επιλογή συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία εκπαίδευσε με δικά του έξοδα σε ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση,

 - Επειδή η εκπαίδευση των εργαζόμενων είναι δικαίωμα και όχι πεδίο προνομιακής μεταχείρισης αρεστών, προκειμένου να αποκτούν προβάδισμα στην υπηρεσιακή εξέλιξη με αδιαφανείς όρους,

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν ως Εσωτερικοί Ελεγκτές στο πλαίσιο του νόμου 4795/2021, να αποστείλουν στο Σύλλογο αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος,  με αποστολή στο e-mail: syllego.dimitra@gmail.com, συμπληρώνοντας τα παρακάτω πεδία:

"Επώνυμο:

Όνομα:

Ειδικότητα:

Οργανική θέση που υπηρετούν:

Τηλέφωνο επικοινωνίας:

Ε-mail επικοινωνίας:

Ενδιαφέρομαι να παρακολουθήσω την προβλεπόμενη από το νόμο 4795/2021 εκπαίδευση προκειμένου να λάβω την απαιτούμενη διαπίστευση/πιστοποίηση για τη στελέχωση της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, στο πλαίσιο του Άρθρου 17 του Κανονισμού Προσωπικού, στον οποίο υπάγομαι. Αιτούμαι την κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τον Οργανισμό σε ιδιωτικό φορέα που θα μου υποδείξει για την εκπαίδευση αυτή, δεδομένου ότι δεν προσφέρεται μέχρι νεοτέρας, η δυνατότητα αντίστοιχης δωρεάν εκπαίδευσης στο ΕΚΔΔΑ.

Ο Αιτών: 

Υπογραφή"

Ο Σύλλογος θα συγκεντρώσει όλα τα αιτήματα, τα οποία θα υποβάλλει στη Διοίκηση του Οργανισμού, προκειμένου να αναλάβει, όπως έχει ήδη κάνει μέχρι στιγμής για άγνωστο αριθμό υπαλλήλων, την κάλυψη της σχετικής δαπάνης.

 

Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου και όχι πεδίο εκδούλευσης μεταξύ κύκλων και προνομιακής μεταχείρισης αρεστών  


Διαφάνεια - Δικαιοσύνη - Ισότητα - Ισονομία - 

Ίση Μεταχείριση στη διαχείριση των θεμάτων προσωπικού

 Το ΔΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ