Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΟΧΛΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΣΚ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΑΞΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ

Τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται σε εξέλιξη γενικός συναγερμός που έχει ανακινηθεί από πολλά σωματεία και ομοσπονδίες εργαζόμενων του δημόσιου τομέα, με τον οποίο καλούνται εσπευσμένα (πριν τη λήξη του έτους) να καταθέσουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο (ν.4354/2015), αίτηση όχλησης προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η οποία διακόπτει προσωρινά την παραγραφή αξίωσης όποιου σκέφτεται να αναζητήσει στα δικαστήρια την ανατροπή του μνημονιακού νόμου του ενιαίου μισθολογίου, όσον αφορά το πάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων που ξεκίνησε το 2016-2017.  


Ο Σύλλογος μας για να εκτιμήσει το θέμα, προσπάθησε να επικοινωνήσει για το θέμα αυτό με το νομικό σύμβουλό του, ο οποίος όμως για λόγους υγείας δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί πριν από αύριο. Παρόλα αυτά, η νομική υποστήριξη της ΑΔΕΔΥ εξέδωσε πριν από λίγες ώρες ανακοίνωση για το θέμα, της οποίας το λινκ παραθέτουμε εδώ, για όποιον ενδιαφέρεται. (Στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε εκτός από το ενημερωτικό σημείωμα - γνωμοδότηση της δικηγόρου της ΑΔΕΔΥ, σχετική ανακοίνωση  και της ΑΔΕΔΥ για το ίδιο θέμα.)

Μεγάλη απορία μάς προξενεί το γεγονός ότι μεγάλες ομοσπονδίες και συνδικάτα θυμήθηκαν λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου να παρακινήσουν τα χιλιάδες μέλη τους να προλάβουν να υποβάλλουν πριν τη λήξη του έτους αίτηση όχλησης προς το ΝΣΚ, διευκολύνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την καλλιέργεια ενός κλίματος "υστερίας", όπου κάμποσες χιλιάδες εργαζόμενοι, χωρίς να είναι καλά ενημερωμένοι και υπό το κράτος ψυχολογικής πίεσης θα μπουν στη διαδικασία να γίνουν υποψήφιοι πελάτες μίας αλυσίδας ομαδικών αγωγών που θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο. 

Βλέπουμε για ακόμα μία φορά να προκαλείται ένας παροξυσμός για ένα "κυνήγι θησαυρού" μέσω των αστικών δικαστηρίων που θα αποδώσει στους εξαθλιωμένους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα τη χαμένη αξιοπρέπεια των κατασφαγιασμένων μισθών τους. Βλέπουμε για ακόμα μία φορά να καλούνται οι εργαζόμενοι να εναποθέσουν τις ελπίδες τους, όπως στην υπόθεση των 176 ευρώ ή στα καταργημένα επιδόματα εορτών και άδειας, στα αστικά δικαστήρια, στο όνομα της αντισυνταγματικότητας, για να πάρουν πίσω αυτό που τους στερήθηκε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, ρίχνοντας για άλλη μία φορά νερό στο μύλο της βιομηχανίας αγωγών με προεξοφλημένη την πορεία τους προς το απόλυτο τίποτα. Στην αρχή μερικές θετικές αποφάσεις που αναπτερώνουν το ηθικό και θέτουν σε κίνηση τη "μηχανή" και μετά μία πανηγυρική ήττα των εργατικών διεκδικήσεων στα μεγάλα δικαστήρια, τα οποία κλείνουν τη συζήτηση δια παντός. 

Θέση του Συλλόγου μας είναι ότι η δικαιοσύνη του αστικού κράτους καμία ανεξαρτησία δεν διαθέτει, αλλά αντίθετα παρακολουθεί και συντονίζεται με τις επιταγές όσων κατέχουν τη νομοθετική και βεβαίως την εκτελεστική εξουσία. Αυτό το είδαμε με δραματικό τρόπο να συμβαίνει και στην περίπτωση του επιδόματος των 176 ευρώ, αλλά και των επιδομάτων εορτών και άδειας (13ος και 14ος μισθός), όπου τα ανώτατα δικαστήρια (Άρειος Πάγος, ΣτΕ) φρόντισαν να εξαφανίσουν οποιαδήποτε δικαστική απόφαση πρωτοβάθμιου επιπέδου κινήθηκε κόντρα και ενάντια στη λογική της μνημονιακής λιτότητας.

Συνάδελφοι,

Οι αυξήσεις των μισθών μας είναι θέμα πολιτικό και είναι οι αγώνες μας αυτοί που θα μας δικαιώσουν απέναντι σε όλους όσοι καθισμένοι στα βουλευτικά έδρανα και τις υπουργικές καρέκλες δουλεύουν για τα συμφέροντα των αφεντικών, εναντίον των εργαζόμενων. Οι αγώνες μας θα ανατρέψουν και θα καταργήσουν τους νόμους που οι κυβερνήσεις των μνημονίων ψήφισαν, καταδικάζοντάς μας στην καθημερινή αγωνία της επιβίωσης και όχι οι δικαστές στις δικαστικές αίθουσες, οι οποίοι ούτε ανεξάρτητα σκέφτονται, ούτε ανεξάρτητα αποφασίζουν.

Ως Σύλλογος καθήκον μας είναι να παρέχουμε την ενημέρωση που μας ζητείται για το θέμα, καθώς η πιθανή μελλοντική διεκδίκηση του αναδρομικού ξεπαγώματος των μισθολογικών κλιμακίων στο νόμο 4354/2015 από κάποιον εργαζόμενο, απαιτεί μέχρι τις 31.12.2022 να γίνει η απαραίτητη όχληση  από καθένα ξεχωριστά και ατομικά, προκειμένου να ανασταλεί η παραγραφή της σχετικής αξίωσης του. Αποστέλλουμε την αίτηση όχλησης προς το ΝΣΚ, καθώς και τις σχετικές οδηγίες, για όποιον δεν παραιτείται από το να εναποθέτει τις ελπίδες του σε ένα δικαστήριο, προκειμένου να απαλλαγεί από το άχθος των μνημονίων. Επισυνάπτουμε παράλληλα το ενημερωτικό σημείωμα της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ, όπως επίσης και την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Καλή Πρωτοχρονιά και Καλή Δύναμη στους Αγώνες που καλούμαστε να δώσουμε το επόμενο διάστημα για την αξιοπρέπειά μας!

Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ