Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Η ΕΜMΑ ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

 Ως συνάδελφοι της τραγικής μητέρας που είδε την πολυαγαπημένη της κόρη, Εμμανουέλα, να χάνεται τόσο σκληρά και άδικα στο πρόσφατο τροχαίο δυστύχημα της Θεσσαλονίκης που συντάραξε το πανελλήνιο, ως γονείς κάποιοι, αλλά και μέλη οικογενειών όλοι μας, αισθανόμαστε την ανυπέρβλητη ανάγκη να εκφράσουμε τη βαθιά λύπη μας για την οδυνηρή απώλεια και τον ανείπωτο πόνο των γονέων και της οικογένειάς της.  Αισθανόμαστε την ανάγκη ακόμα να πούμε ότι με τον ίδιο βάναυσο τρόπο που έχασε τη ζωή της η Έμμα, έχουν χάσει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τη ζωή τους στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια, στη συντριπτική πλειοψηφία τους νέοι. Ακόμα περισσότεροι, επέζησαν, χτυπημένοι για πάντα με βαριές αναπηρίες. Όπως δηλώνουν, τα θύματα των τροχαίων εγκλημάτων και οι συγγενείς τους, οι απίστευτοι αυτοί δείκτες δε φαίνεται να ανησυχούν κανέναν από τους «αρμοδίους». Ας αποβάλλουμε από το μυαλό μας και από τη γλώσσα μας τη λέξη «ατύχημα» όταν μιλάμε για τα τροχαία. Δεν είναι μόνο υποχρέωση απέναντι στα θύματα. Είναι προϋπόθεση για να τα σταματήσουμε. Ο μύθος του ατυχήματος πρέπει να καταρριφθεί. Η οδική ασφάλεια είναι εφικτή. 

Σε μια εποχή όπου ο αριθμός των θανάτων, η ηλικία των θυμάτων, τα αίτια και οι τόποι των συγκρούσεων, οι τύποι των εμπλεκομένων οχημάτων και τόσα άλλα είναι εκ των προτέρων γνωστά, ουσιαστικά το μόνο που μένει να σημειωθεί είναι το ονοματεπώνυμο των θυμάτων. Η Πολιτεία δεν μπορεί να εξακολουθεί να μιλάει για «ατυχήματα». Δεν μπορεί να αμνηστεύει και στην ουσία να επιβραβεύει τους δράστες και τους κάθε είδους υπεύθυνους.  Να υιοθετηθεί μια μακρόχρονη συστηματική στρατηγική για την ανατροπή αυτής της φρικιαστικής πραγματικότητας.
Η Έμμα, με τη δωρεά των οργάνων της - το οποίο όπως οι πονεμένοι γονείς ανακοίνωσαν, αποτελούσε επιθυμία της - μίλησε σε όλους μας. Γνωρίσαμε όλοι την ευαισθησία και την ποιότητα του χαρακτήρα της, μας εδωσε μάθημα ζωής, έχοντας δυστυχώς, φύγει η ίδια από κοντά μας. Η Έμμα έγινε παιδί όλων μας και θρηνούμε μαζί με τους οικείους της. Σε αποχαιρετισμό και στη μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού (μας), ο Σύλλογος σε συνεννόηση με την οικογένεια, θα προβεί σε συμβολική δωρεά.
Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ