Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ



Συναδέλφισσες/συνάδελφοι

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν προφορικές διαμαρτυρίες συναδέλφων για τον τρόπο ψηφοφορίας σχετικά με την επιστολική ψήφο, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έκρινε σκόπιμο να δώσει συμπληρωματικά διευκρινίσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.
            Την Δεύτερα 14/5/2012 και ενώ είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αποστολή των φακέλων της επιστολικής ψήφου, τέθηκε θέμα εγκυρότητας αυτής της διαδικασίας και η  Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, εξέτασε ως όφειλε αυτό το ενδεχόμενο. Μετά από πρόσκληση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Πέμπτη 17/5/2012, παρουσία εκπροσώπων των τριών συνδυασμών και της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής. Εκφράστηκαν πολλές απόψεις, προβληματισμοί και πιθανές λύσεις (αναβολή των εκλογών για καλύτερη προετοιμασία, υπεύθυνη δήλωση, αποστολή ψήφου μέσω ΚΕΠ, πιστοποίηση της επιστολικής ψήφου από τον διευθυντή του Ινστιτούτο κτλ.) από τους παρευρισκομένους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα που είχε προκύψει 
            Μετά από ενημέρωση από το Πρωτοδικείο Αθήνας, σχετικά με την επιστολική ψήφο, αναφέρθηκε στη συζήτηση ότι:
α. Για την εγκυρότητα της επιστολικής ψήφου θα πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας και η ταυτοπροσωπία του ψηφοφόρου. Με την διαδικασία που είχαμε επιλέξει διασφαλίζαμε το πρώτο αλλά όχι το δεύτερο, με συνέπεια η αποδοχή ή απόρριψη της επιστολικής ψήφου να επαφίεται στην κρίση των δικαστικών αντιπροσώπων που θα διενεργούσαν τις εκλογές. Αναφέρεται επίσης ότι από την εφορευτική επιτροπή της Λάρισας, ενημερωθήκαμε ότι, από το Πρωτοδικείο της Λάρισας ειπώθηκε κατηγορηματικά ότι δεν γίνεται δεκτή η επιστολική ψήφος, με την διαδικασία που είχε επιλεγεί.
β. Από το ν.1264 προβλέπεται για την διασφάλιση της ταυτοπροσωπίας του ψηφοφόρου ότι, είναι απαραίτητο η αποστολή των επιστολικών ψήφων κάθε περιοχής να γίνει με την ευθύνη δικαστικού αντιπροσώπου, ο οποίος υπογράφει και σφραγίζει το πρωτόκολλο αποστολής.
Με δεδομένη την έλλειψη χρόνου για την επαναδιοργάνωση της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου και σε συνδυασμό με την μεγάλη οικονομική  δαπάνη που απαιτούνταν για την αλλαγή αυτή, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να μην γίνουν οι εκλογές με την επιστολική ψήφο. Προκειμένου να διευκολυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι να ψηφίσουν χωρίς να μετακινηθούν ή να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν οι μετακινήσεις τους, αποφασίστηκε να στηθούν τρεις (3) επιπλέον κάλπες σε  Καβάλα, Ρέθυμνο και Γιάννενα.

ΥΓ. Διευκρινίζεται ότι η ομόφωνη απόφαση της συνεδρίασης της Πέμπτης 17-5-2012, αφορά τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ