Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

"ΝΑΙ" ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΛΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗΣ

 Η διατακτική σίτισης των εργαζομένων του ΕΛΓΟ, η οποία κανονικά θα έπρεπε να μας καταβάλλεται από το 2020 αποτελεί μία συμβολικού επιπέδου παροχή (μη μισθολογική), η οποία σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει την απώλεια του 13ου και 14ου μισθού, η οποία εκλάπη με τη "νόμιμη" βία των μνημονίων από τους εργαζόμενους. Εν τούτοις, το αίτημα για την άμεση καταβολή της μέχρι το τέλος του χρόνου σε όλους τους εργαζόμενους, αγκαλιάστηκε και στηρίχτηκε μαζικά και αυτό αποτέλεσε την ουσιαστική δυναμική για την ικανοποίησή του. 


Ο Σύλλογος αυτό που έκανε ήταν με ανυποχώρητο και συστηματικό τρόπο να οργανώσει τα βήματα που απαιτούνταν για να εκφράσει και να μην αφήσει να ξεθυμάνει και να εγκαταλειφθεί ένα συλλογικό αίτημα ευρείας αποδοχής. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας υπήρξε η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της 21.12.2021 να αποδεχτεί την εισήγηση του Προέδρου του Συλλόγου και Εκπροσώπου στο ΔΣ του Οργανισμού, Π. Κάτσαρη, ο οποίος, όπως ενημέρωσε το Σύλλογο μας μέχρι την τελευταία στιγμή κατά τη συνεδρίαση, το συλλογικό αίτημα συναντούσε κάποιες αντιστάσεις. Ο εκπρόσωπός μας, σύμφωνα με τα αιτήματα του Συλλόγου, επεδίωξε και την επίλυση του θέματος των αδειών του Δημοσίου που δεν χορηγούνται από τον Οργανισμό καταχρηστικά. Το συγκεκριμένο θέμα δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία για να συζητηθεί στο Δ.Σ. Το ΔΣ δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει στην επόμενη συνεδρίασή του με νέα εισήγηση και πρόταση απόφασης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, στις 21.12.2021 αποφάσισε τελικά την καταβολή της μη μισθολογικής παροχής των διατακτικής σίτισης για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 με τη δέσμευση ότι θα προωθηθεί αμέσως στο Υπουργείο Οικονομικών για να λάβει τη σχετική έγκριση. Όπως πληροφορούμαστε τα απαιτούμενα έγγραφα έχουν πλέον υποβληθεί στο ΓΛΚ και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μην αφεθούν στην τύχη τους. 

Το ακριβές περιεχόμενο της απόφασης δεν μας είναι γνωστό. Επιφυλασσόμαστε να πάρουμε θέση επί του ακριβούς περιεχομένου της απόφασης, καθώς αποτελεί στην ουσία μερική εκτέλεση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συλλογικής διαπραγμάτευσης που διεξήχθη με έναρξη το Μάρτιο 2019 και διήρκεσε έως το Μάρτιο 2021. 

Ζητάμε όμως μέχρι και την τελευταία στιγμή να μη διαπράξει η Διοίκηση το σφάλμα να μην καταβάλλει την παροχή σε όλο το προσωπικό (ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ) χωρίς διακρίσεις. Ο αποκλεισμός εργαζόμενων από αυτή την παροχή συμβολικού επιπέδου, δεν έχει κανένα απολύτως πρακτικό έρεισμα (οικονομικό), δεν συνιστά δικαιοσύνη και δεν εξυπηρετεί παρά μόνο την εμπέδωση της λογικής του διαχωρισμού, πάνω στην οποία βασιλεύει η εξουσία. Κανονικά, όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται για τον Οργανισμό θα έπρεπε να απολαύσουν αυτής της συμβολικής παροχής, που αντιστοιχεί σε ένα οικογενειακό γιορταστικό τραπέζι. 

Στέλνουμε και με την ευκαιρία αυτή τις ευχές μας σε όλους τους εργαζόμενους για τις γιορτές. Τους καλούμε να δυναμώσουν το Σύλλογό μας και να ζωντανέψουν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους τη δράση του. Γιατί είναι πολύ διαφορετικά να παλεύει ο καθένας μόνος του και πολύ διαφορετικά όλοι μαζί. Χαιρετούμε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους που στήριξαν με τη συμμετοχή τους στη στάση εργασίας ένα συλλογικό αίτημα, την ικανοποίηση του οποίου ελπίζουμε θα απολαύσουν ΟΛΟΙ. 

Ο Σύλλογος θα επανέλθει με ό,τι νεότερο για την υπόθεση, της οποίας η σημασία ξεπερνά τη συμβολική αξία της μη μισθολογικής παροχής.

Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ