Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Την Παρασκευή 26/11/2021 έλαβε χώρα στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου Χανίων σοβαρό εργατικό ατύχημα με θύμα τη συνάδελφό μας Αναστασία Παπαμανωλιουδάκη, της οποίας αυτή τη στιγμή κινδυνεύει σοβαρά η λειτουργικότητα του δεξιού χεριού της. Το τραγικό αυτό περιστατικό δεν αποτελεί ένα τυχαίο συμβάν που προκάλεσε η κακιά ώρα. Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός.

Το τραγικό αυτό εργατικό "ατύχημα" :

- Είναι αποτέλεσμα της γενικευμένης επιδείνωσης των όρων με τους οποίους καλούμαστε καθημερινά να φέρουμε εις πέρας τα υπηρεσιακά μας καθήκοντα, υπό το καθεστώς του διαρκούς ψυχολογικού πολέμου που μας ασκείται με τις αξιολογήσεις και με όλους τους τρόπους, ώστε να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δεν είμαστε αντιπαραγωγικοί τεμπέληδες.  

- Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης που μας επιβάλλεται στην καθημερινή μας δουλειά σε όλους τους τομείς, εξαιτίας της υποστελέχωσης του Οργανισμού, της έλλειψης τακτικού προσωπικού, της κάλυψης των πάγιων και διαρκών υπηρεσιακών αναγκών με εργολαβικούς εργαζόμενους ή εργαζόμενους με ελαστικές / εξωσυμβατικές το λιγότερο σχέσεις εργασίας. 

- Είναι αποτέλεσμα των καταχρηστικών νομοθετικών εργαλείων που αξιοποιεί ο Οργανισμός για να επιβάλλει σχέσεις υποκρυπτόμενης εξαρτημένης εργασίας σε εκατοντάδες συμβάσεις έργου που συνάπτει καθημερινά για να εξασφαλίζει φτηνή εργασία χωρίς προστασία και εργασιακά δικαιώματα. 

- Είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης και με εκφοβιστικό τρόπο, έξω από κάθε κανονιστικό πλαίσιο, καταχρηστικής ανάθεσης παράλληλων καθηκόντων για να καλυφθεί η έλλειψη προσωπικού.
("Να είμαστε πρόθυμοι, να μη φέρνουμε αντιρρήσεις. Θα στοχοποιηθούμε και θα χάσουμε τη δουλειά μας.") 

- Είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των υλικών υποδομών του Οργανισμού σε όλη την επικράτεια, από τα ετοιμόρροπα κτήρια μέχρι τα απαρχαιωμένα μέσα που αναγκαζόμαστε καθημερινά να χρησιμοποιούμε για την εργασία μας (από εξοπλισμό και υποδομές εργαστηρίων μέχρι μηχανοκίνητο εξοπλισμό, αυτοκίνητα, γεωργικά μηχανήματα κλπ). 

- Είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ατομικών μέσων προστασίας και της μη τήρησης των προδιαγραφών ασφάλειας σε δεκάδες ειδικούς χώρους οι οποίοι λειτουργούν στις δομές του Οργανισμού, σε όλη την επικράτεια. 

- Είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εκπαίδευσης του προσωπικού σε θέματα ασφαλείας.

- Είναι αποτέλεσμα της απροθυμίας των στελεχών του Οργανισμού να αναγνωρίσουν τις αντικειμενικά απαράδεκτες συνθήκες μέσα στις οποίες εκατοντάδες εργαζόμενοι καλούνται καθημερινά να εργαστούν για να μην δυσαρεστήσουν με "ενοχλητικά" αιτήματα τους διοικούντες.

- Είναι αποτέλεσμα της καταστρατήγησης του οργανογράμματος που μετατρέπει τους εργαζόμενους στον Οργανισμό σε "πολυεργαλεία" για όλες τις δουλειές.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε:

1. Να αναλάβει  ο Οργανισμός πρώτα απ' όλα, καθ' ολοκληρίαν  την ευθύνη για οικονομική και ηθική υποστήριξη στην αποκατάσταση της υγείας της συναδέλφου. Να έλθει σε συνεννόηση με την εργαζόμενη, ώστε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά της, παραιτούμενος προκαταβολικά από κάθε ένδικο μέσο σε απόκρουση τυχόν απαιτήσεων της.

2. Να διερευνήσει τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε το εργατικό ατύχημα. Να αποδώσει ευθύνες σε καθέναν που του αναλογεί, όσο ψηλά και αν βρίσκεται, καθ' οιονδήποτε τρόπο. Να δώσει εντολή σε όλους τους προϊστάμενους να μην καταφεύγουν στην άσκηση ψυχολογικής πίεσης, έμμεσης ή άμεσης, για την αύξηση της παραγωγικότητας. Να προκληθούν με πρωτοβουλία των προϊστάμενων κατά τόπους υπηρεσιακές συναντήσεις, στις οποίες να συζητηθούν με τήρηση σχετικών πρακτικών, όλα τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας που θα θέσουν οι εργαζόμενοι, ώστε να γίνουν γνωστά, να ιεραρχηθούν και να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένο τρόπο.

3. Να προβεί ο Οργανισμός σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και ελέγχους για τη γενική και ειδική πρόληψη σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων σε όλη την επικράτεια, όπου διαθέτει υποδομές και υπηρεσίες.

4. Να επικεντρώσει ο Οργανισμός τη μέριμνά του και να προβεί στις απαιτούμενες δαπάνες για τη βελτίωση των κτηριακών υποδομών και του εξοπλισμού που το προσωπικό του Οργανισμού χρησιμοποιεί καθημερινά σε όλες του τις λειτουργίες, ώστε να υπάρχει ασφάλεια στους χώρους κύριας χρήσης και στους όρους με τους οποίους καλούμαστε να εργαστούμε, αντί να σπαταλά δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ανούσιες φανφάρες ή δευτερεύουσας και αμφίβολης σκοπιμότητας και κόστους κατασκευαστικά έργα και καταναλωτικές προμήθειες.

5. Να προχωρήσει σε προσλήψεις τακτικού εξειδικευμένου προσωπικού, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενός οργανογράμματος που να ανταποκρίνεται στ' αλήθεια στις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Οργανισμού.

Όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει, τα εργατικά "ατυχήματα" γίνονται όλο και περισσότερα. Καθημερινά οι θάνατοι, οι βαριοί τραυματισμοί και οι μόνιμες αναπηρίες εργατών προστίθενται σε ένα μακάβριο κατάλογο που ολοένα και μεγαλώνει. Ψάχνοντας τις αιτίες τους γίνεται κατανοητό ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για εργοδοτικά εγκλήματα, καθώς κάθε δαπάνη που κόβεται εις βάρος των συνθηκών εργασίας μας, γίνεται πλεόνασμα και κέρδος στη τσέπη των εργοδοτών, κρατικών και ιδιωτών. Είναι καθήκον όλων μας να αναχαιτίσουμε ως εργαζόμενοι αυτή τη διαρκή έκπτωση στη λειτουργία μας, που φτάνει να απειλεί την ίδια τη σωματική ακεραιότητα και την ύπαρξή μας. 

Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ