Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Το Δ.Σ συνεδρίασε στις 17/1/13.

Με αφορμή την νέα αναζήτηση στοιχείων από τους συναδέλφους,  με βάση το έγγραφο του ΥΠΕΣΔΑ, το ΔΣ του Συλλόγου, θέλει να επισημάνει τα εξής

  1. Η εκτίμηση του Δ.Σ είναι ότι η αναζήτηση των στοιχείων αυτών, όπως και των προηγούμενων, είναι μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης των εργαζομένων, που ήδη έχει αρχίσει.
  2. Τα στοιχεία αυτά οι υπηρεσίες του ΕΛΓΟ τα διαθέτουν ήδη.  Τα μάζεψαν με τις εφεδρείες, με την διαθεσιμότητα, με την κατάταξη, ακόμα και με την έναρξη της συγχώνευσης μας.
  3. Εκτιμάμε ότι η έλλειψη προσωπικού που υπάρχει σε αρκετές δομές του ΕΛΓΟ, έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία επαρκούς λειτουργίας του οργανισμού. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Η Διοίκηση και το ΥΠΑΑΤ, «δουλεύοντας σκληρά», με βάση την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε, κατάφεραν να φτάσουν τον οργανισμό εδώ που είναι, δηλαδή αδρανή και προς διάλυση. Η Διοίκηση επιβραβεύεται για αυτήν την επιτυχημένη διαδρομή της και τα στελέχη της αναλαμβάνουν πάλι θέση διοίκησης σε άλλους φορείς.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην αποστείλουν – δώσουν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν. Να μην επαναπαύονται, να παρατηρούν τις εξελίξεις, να βγάζουν συμπεράσματα. Η αναγνώριση της αιτίας των προβλημάτων, σημαίνει πόλεμο στην αιτία. Η πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση - ΕΕ, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ιδιωτών που προσβλέπουν στις αρμοδιότητες, πρέπει να μας βρει αντίθετους και ετοιμοπόλεμους.

To ΔΣ

***********

Ακολουθεί η μειοψηφούσα άποψη:

Όποιος κι αν διαβάσει το έγγραφο του ΥΠΑΑΤ, δεν δυσκολεύεται να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Το σχέδιο της τρικομμματικής κυβέρνησης για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, για χιλιάδες απολύσεις, υλοποιείται βήμα-βήμα απρόσκοπτα, παρά τα απίστευτα ψέμματα που ξεστομίζουν καθημερινά, με απύθμενο θράσος.
Η πολιτική είναι γνωστή. Στήριξη του παραπαίοντος καπιταλιστικού συστήματος, των κεφαλαιοκρατών που πτωχεύουν, με θυσία εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο όλο. Η καταστροφή της εργασίας είναι μέρος αυτής της πολιτικής, αυτού του σχεδίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ είναι οι εκφραστές αυτής της πολιτικής και η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι πιστοί υπηρέτες της. Οι απολύσεις μας είναι πρώτος στόχος σ' αυτό το σχέδιο. Η εξαθλίωσή μας είναι πρώτος στόχος σ' αυτό το σχέδιο. Υποτίμηση της εργασίας, δουλοποίηση, βάναυσοι φόροι, διάλυση της υγείας, της παιδείας, διάλυση του κράτους δικαίου και του κράτους πρόνοιας είναι πρώτος στόχος. Η ανεργία είναι επίσης στόχος και όχι σύμπτωμα της κρίσης. Όλα όσα ζούμε αποτελούν το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου μας.

Όσο κι αν αναζητούμε λύση στη διαχείριση του προβλήματος, αυτή δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει. Όποια διοίκηση κι αν εμφανισθεί, όσες φορές κι αν δώσουμε ή δεν δώσουμε το ένα ή το άλλο στοιχείο,  το σχέδιο είναι γιγαντιαίο, είναι δρομολογημένο και δεν ανατρέπεται με σπασμωδικές, απομονωμένες, αντιδράσεις. Η μηχανή συνεχίζει να δουλεύει κι εμείς μουδιασμένοι, περιμένουμε τη σειρά μας, για να μας καταβροχθίσει, εμάς και τα παιδιά μας. Η μισθωτή εργασία είναι το αναλώσιμό της μηχανής αυτής κι εμείς δεν έχουμε παρά τα χέρια μας για να ζούμε.

Όσο δυσκολευόμαστε να αποφασίσουμε τη ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ , το ρέμα θα μας παρασέρνει, χωρίς να βλέπουμε αποτέλεσμα στους περιστασιακούς, αποσπασματικούς αγώνες μας. Όσο αναβάλλουμε άλλη μια μέρα για μια άλλη μέρα, τη μεγάλη απόφαση, να σταματήσουμε δηλαδή, να λαδώνουμε το γρανάζι της μηχανής, που θα μας αλέσει όλους για χάρη των αφεντικών, τον ένα μετά τον άλλο, τόσο θα βλέπουμε να φυλλοροεί και να φθίνει η δύναμή μας, για αντίσταση και πραγματική ανατροπή.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, βάζοντας απευθείας ξεκάθαρα πολιτικά αιτήματα κι όχι προβάλλοντας ο καθένας μόνος του, συντεχνιακά ή επί μέρους αιτήματα, την ώρα που έρχεται στην πόρτα του το κακό και χτυπάει (πότε απολύσεις, πότε εφεδρεία, πότε διαθεσιμότητα, πότε κινητικότητα, πότε μισθολόγιο, πότε χαράτσια), ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ. 

Αυτό είναι πραγματικό χτύπημα. Aυτή είναι πραγματική δράση στις δυνάμεις της Αντίδρασης. Αυτή την προοπτική πρέπει να αναλύουμε και να αναδεικνύουμε στα καλέσματά μας, αυτή την προοπτική πρέπει να εκφράζουμε και να διατυπώνουμε με κάθε ευκαιρία, σε κάθε συλλογική δράση μας, στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στην κοινωνία, παντού. Σ' αυτή την προοπτική πρέπει να δουλεύουμε κάθε μέρα, χωρίς να χάνουμε ούτε λεπτό.

Όποιος μιλάει γι άλλα, όποιος εγκλωβίζεται στο επί μέρους, όποιος κατευθύνει τη δράση με τέτοιο τρόπο, ώστε να καθίσταται αυτή συμβολική, χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα, καλλιεργεί την ηττοπάθεια και κερδίζει χρόνο, όχι για λογαριασμό του, αλλά για λογαριασμό του συστήματος που καθημερινά μας συνθλίβει, χωρίς να συναντά πραγματική αντίσταση.

Κάτσαρης Παναγιώτης
Κουτσανέλλου Μαργαρίτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ