Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

                             ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 

                                     ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

21/2/2023

Στη ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στις 20/2/2023, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι συζητήθηκε το νομοσχέδιο Γεωργαντά που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα. Η συζήτηση, στο πλαίσιο της οποίας, έλαβαν όλοι όσοι επιθυμούσαν το λόγο κατέληξε με απολύτως ομόφωνο τρόπο ότι:

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτελεί μνημείο για τη φαυλότητα, προχειρότητα και κυρίως για τον αντιδραστικό προσανατολισμό του. To μόνο όραμα που εμείς είδαμε στο νομοσχέδιο, είναι η κομματικοποίησή του και η παράδοσή του σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Το νομοσχέδιο παραδίδει επισήμως τα κλειδιά του Οργανισμού, μαζί με τα περιουσιακά του στοιχεία και το προσωπικό, στους επιχειρηματίες – φίλους του εκάστοτε Υπουργού και της Κυβέρνησης. Και όταν λέμε επιχειρηματίες, εννοούμε πρόσωπα  που εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους και τα συμφέροντα τα δικά τους και των φίλων τους.  Βεβαίως, τα λόμπι βρίσκονται ήδη στον Οργανισμό. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο όμως, επιχειρεί να τα καταστήσει και επισήμως αφεντικό σε αυτόν.

Το νομοσχέδιο από τεχνοκρατική άποψη αποδίδει τον Οργανισμό σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι τον βρήκε. Χαρακτηριστική είναι η ημιτέλεια και η ασάφειά του, οι οποίες αφήνουν αρρύθμιστα επ’ αόριστον, ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του Οργανισμού ζητήματα. Πρώτα απ’ όλα στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων του. Και αν ο εμπνευστής του νομοσχεδίου παρέλειψε να καταστήσει σαφές ότι από τη στιγμή που καταργεί τον προηγούμενο της ΚΥΑ 188763/2011, το νομοσχέδιο επανιδρύει τον Οργανισμό, είναι σαφές ότι θα τον κλείσει λίγο-λίγο, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό, αφήνοντας τον να παρασέρνεται σε ένα αδιέξοδο κυνήγι ερμηνειών αντιφατικών διατάξεων που θα μισο-ισχύουν, καθιστώντας αυτές, πεδίο δόξης λαμπρό για όσους θα τις κόβουν και θα τις ράβουν στα μέτρα τους, λόγω εξουσίας ή αυθεντίας. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας, ο οποίος θα είναι στην πραγματικότητα ο νόμος του Οργανισμού - εάν και όποτε αυτός καταρτιστεί - είναι ο νόμος που πάλι ο Οργανισμός δεν θα έχει την επόμενη ημέρα της ψήφισης αυτού του νομοσχεδίου, το οποίο θεωρούμε ότι δεν πρέπει να συμβεί σε καμία περίπτωση. Ο Οργανισμός σήμερα όπως λειτουργεί, με όλα τα τεράστια αδιέξοδά του, έχει περισσότερα θεσμικά θεμέλια, από αυτά με τα οποία θα τον αφήσει ενδεχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού.

Τέλος, μιλώντας εξ ονόματος των συμφερόντων των εργαζόμενων, το νομοσχέδιο Γεωργαντά  τα αγνοεί επιδεικτικά. Όχι μόνο δεν εγγυάται με σαφή και αδιαμφισβήτητο τρόπο τις θέσεις εργασίας, αλλά ανοίγει διάπλατη βασιλική οδό για να αποδεκατιστεί την επόμενη ημέρα από τη ψήφισή του, κάθε εναπομείναν δικαίωμα, μετατρέποντας τη σχέση εξαρτημένης εργασίας σε δουλεία. Τα συλλογικά δικαιώματα είτε εξοστρακίζονται, είτε υποτιμώνται και αγνοούνται. Ο Σύλλογος δεν ζήτησε να κάνει εισήγηση για την Κατάρτιση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας. Ο Σύλλογος ζήτησε να λαμβάνουν γνώση οι φορείς εκπροσώπησης του σχεδίου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και να διατυπώνουν γνώμη επ’ αυτού.

Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι πάνω από πενήντα εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη διαδικασία κατέληξαν ομόφωνα ότι το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αποσυρθεί γιατί όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα υπαρκτά προβλήματα του Οργανισμού, αλλά του δημιουργεί πολλά περισσότερα και πιο δύσκολα. Κανένα νόημα δεν έχει οποιαδήποτε συμμετοχή σε καμία διαβούλευση, για να συζητηθούν τα άρθρα, από τη στιγμή που η γενική εικόνα του νόμου είναι πολύ μακριά από αυτή που θα έπρεπε να έχει. Πλέον, ο ορίζοντας δράσης του Συλλόγου είναι οι συζητήσεις που θα γίνουν στη Βουλή, εάν και όποτε γίνουν. Ο Σύλλογος θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση σε σύντομο χρόνο, για να γίνει ενημέρωση και να ληφθούν αποφάσεις για τη θέση που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι, απέναντι σε όλες τις τρέχουσες εξελίξεις.

 

Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ