Τρίτη 5 Απριλίου 2022

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΠ-ΠΓΕ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 

                                                                                                Αθήνα, 04 Απριλίου 2022

                                                                                                 Αρ. Πρωτ.: 263

 

Καταγγέλλουμε τις ακατανόητες διεργασίες που δρομολογούνται από τη Διοίκηση μετά την πρόσφατη αλλαγή προϊστάμενων της Δ/νσης Πιστοποίηση και Προδιαγραφών, σχετικά με την τροποποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης. Συγκεκριμένα ζητείται από τους ελεγκτές να εισηγούνται οι ίδιοι την πιστοποίηση της κάθε επιχείρησης που ελέγχουν, αντίθετα με ό,τι προβλέπεται στον Κανονισμό Πιστοποίησης και στο ίδιο το Οργανόγραμμα. Σημειώνεται εδώ ότι σε όλους τους αντίστοιχους φορείς πιστοποίησης (ΕΣΥΔ, ΟΕΠ (Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης) Βιολογικών Προϊόντων, Ιδιωτικοί Φορείς Πιστοποίησης για τα πρότυπα AGRO-2 κ.ά.)  η εισήγηση για την πιστοποίηση γίνεται από άλλο πρόσωπο, που δε συμμετέχει στον έλεγχο, όπως επιτάσσεται από το Ευρωπαϊκό πρότυπο ISO 17065, αλλά και τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΕ 2017/625. Επιπλέον, δρομολογείται ακατανόητη μετακίνηση υπαλλήλων εντός της ΔΠΠ (rotation), σε μία στιγμή που περισσότερες από 400 από τις 2.000 πιστοποιήσεις επιχειρήσεων για προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, είναι ληγμένες και οι επιχειρηματίες ζητούν εναγωνίως ανανέωση για να διακινήσουν τα προϊόντα τους. Είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι το αποτέλεσμα αυτών των μετακινήσεων θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση.

Επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση παραγωγοί εξαρτώμενοι από το σύστημα ελέγχου των ΠΟΠ/ΠΓΕ βρίσκονται δέσμιοι της αδιαφορίας χρόνων από τις εκάστοτε διοικήσεις του ΕΛΓΟ για τη Διεύθυνση Πιστοποίησης και Προδιαγραφών, τη μόνη Διεύθυνση που ελέγχεται από τη ΕΕ (Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, DG-SANTE/Food Audits & Analysis Office (πρώην F.V.O) και λογοδοτεί κάθε χρόνο σε αυτή για τις δραστηριότητές της («επίσημοι» έλεγχοι).

Οι λιγοστοί πλέον υπάλληλοι της ΔΠΠ είναι κυριολεκτικά απεγνωσμένοι, μη δυνάμενοι να αντιμετωπίσουν τον ολοένα αυξανόμενο όγκο εργασίας, αλλά και την προσθήκη νέων αρμοδιοτήτων (ελληνικό σήμα, ισοζύγιο αυγών, πολυλειτουργικά αγροκτήματα).

Από τους 35 υπαλλήλους που είχε η Διεύθυνση το 2010, πλέον έχει μόλις 20, (43% μείωση προσωπικού, οι 6 μετακινήθηκαν μόλις τον τελευταίο χρόνο), ενώ ο όγκος εργασίας έχει αντιστρόφως ανάλογα πολλαπλασιαστεί, αφού η παραγωγή ποιοτικών επισημασμένων τροφίμων (ΠΟΠ/ΠΓΕ, Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών, ΒΙΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ) αποτελεί εγγύηση και ενδεδειγμένη λύση για την ελληνική γεωργία/κτηνοτροφία.

Απαιτούμε να δοθεί άμεση λύση με τις ληγμένες πιστοποιήσεις των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, να  διατηρηθεί η συμβατή με τα διεθνή πρότυπα και Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς διαδικασία πιστοποίησης, η οποία διασφαλίζει την αμεροληψία και αντικειμενικότητα των ελέγχων και να ενισχυθεί χωρίς καθυστέρηση με προσωπικό η Διεύθυνση Πιστοποίησης & Προδιαγραφών του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ