Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

 1. Σχετικά με την ανακοίνωσή μας με τίτλο «Ανακοίνωση εφ' όλης της ύλης» δεχτήκαμε από συναδέλφους – μέλη του Συλλόγου μας κριτική όσον αφορά τις διατυπώσεις μας στο θέμα με τίτλο « H πανδημία του COVID19 – Μέτρα και πρακτικές στον Οργανισμό». Συγκεκριμένα οι συνάδελφοι που επικοινώνησαν με το Σύλλογο εξέφρασαν την ενόχλησή τους για την έκφραση «Για τους κάθε λογής ατομιστές, οι οποίοι έχουν αναγάγει τους εαυτούς τους σε όντα υπερκείμενα του κοινωνικού συνόλου, δεν θα βρεθούν δικά μας λόγια να τους υπερασπιστούν.».

2. Στο σωματείο μας είναι γνωστό ότι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κάθε άποψη, ανεξάρτητα από το πλήθος αυτών που την υποστηρίζουν. Επίσης, στο σωματείο μας δεν συνηθίζουμε να στρογγυλεύουμε την άποψή μας, προκειμένου να μη μένει κανένας δυσαρεστημένος. Παρόλα αυτά όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε ότι το κείμενο που εμφανίστηκε είναι δυνατόν να δημιουργήσει την παρεξήγηση ότι κατά το Σύλλογο, καθένας ο οποίος επιφυλάσσεται να εμβολιαστεί (για δικούς του λόγους) αποτελεί ατομιστή, ο οποίος έχει αναγάγει τον εαυτό του σε ον υπερκείμενο του κοινωνικού συνόλου!  Αυτή την πιθανή ερμηνεία αποδίδουμε στο γεγονός ότι δεν υπήρξαμε αρκετά αναλυτικοί ως προς σε ποια περίπτωση και κάτω από ποιες προϋποθέσεις κάποιος συμπεριφέρεται ατομιστικά, θέτοντας τον εαυτό του υπεράνω του κοινωνικού/συλλογικού συμφέροντος. Προφανώς, αποτελεί το λιγότερο ατυχή γενίκευση ο ισχυρισμός ότι  όποιος επιφυλάσσεται απέναντι στον εμβολιασμό του σκέπτεται και λειτουργεί ατομιστικά και καμία τέτοια πρόθεση δεν υπήρχε εκ μέρους του Συλλόγου.

3. Η συγκεκριμένη διατύπωση στοχεύει συνειδητά να απομονώσει αυτούς που στο όνομα κάποιας φυλετικής ιδεοληψίας,  θεωρίας συνωμοσίας, μεταφυσικής εμμονής ή ακόμα και παρανοϊκής δεισιδαιμονίας κηρύσσουν τον πόλεμο σε κάθε μέτρο που παίρνει το κοινωνικό σύνολο για την προστασία της δημόσιας υγείας, υπό την καθοδήγηση των γενικών αρχών και των αξιών του ορθολογισμού που διέπουν την  Επιστήμη (και όχι των επιστημόνων/προσώπων που μπορεί να τοποθετούνται διαφορετικά ένθεν και ένθεν σε κάθε ζήτημα που απασχολεί κατά καιρούς την κοινωνία). Κατ’ αυτή την έννοια, αυτού του είδους οι ναρκισσιστικοί άνθρωποι στο όνομα της ατομικής ελευθερίας, εμφανίζονται απέναντι στο σύνολο με τρόπο που προκαλεί σε μερικές περιπτώσεις το γέλιο και σε άλλες την οργή, αρνούμενοι όχι μόνο να εμβολιαστούν, αλλά ακόμα και να τηρήσουν τους γνωστούς κανόνες που η Επιστήμη έχει σε ανύποπτο χρόνο περιγράψει ως ικανούς να προστατέψουν τη δημόσια υγεία (άρνηση στη χρήση μάσκας, άρνηση να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ, άρνηση ακόμα και αυτής της αξίας και της αναγκαιότητας του καθολικού εμβολιασμού για την αντιμετώπιση ασθενειών). Στην ουσία με τον τρόπο τους αρνούνται την ύπαρξη ακόμα και της ασθένειας, αλλά και την έννοια της δημόσιας υγείας, ενώ δημιουργούν στο περιβάλλον τους, αλλά και ευρύτερα, χιονοστιβάδα επιπρόσθετων προβλημάτων και κρίσεων.

4. Η αυτοδιάθεση του σώματος και η αποτροπή της υποχρεωτικότητας της ιατρικής πράξης του εμβολιασμού αποτελούν για το Σύλλογο τα όρια μέσα στα οποία θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτα, προκειμένου όμως να υποστηρίξει σταθερά την αναγκαιότητα του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Με απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων, με δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, με συστηματική και επαρκή παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού (εμβολιασμένου και ανεμβολίαστου), με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα και ασφαλή εμβόλια, με προληπτικούς ελέγχους για πιθανές παρενέργειες, για την  οργάνωση τέλος, ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, υψηλής ποιότητας χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

5. Το γεγονός της φαύλης πολιτικής της κυβέρνησης και του κράτους στο θέμα της πανδημίας με τον αυταρχισμό και τα αντιφατικά μέτρα που επιστρατεύει, δημιουργούν κατά κύριο λόγο όλη αυτή τη σύγχυση μεταξύ του πληθυσμού. Δεν σημαίνει όμως ότι εξαιτίας αυτής της προβληματικής διαχείρισης από τις κυβερνήσεις, θα καταλήξουμε να αμφισβητούμε την αναγκαιότητα να ληφθούν επαρκώς τα μέτρα που η Επιστήμη προβλέπει για την προστασία της δημόσιας υγείας, με όσα σήμερα γνωρίζει και με τα μέσα που σήμερα διαθέτει.  Σε αυτή την κατεύθυνση ο Σύλλογός μας θα αγωνιστεί, πιστεύοντας  στη δύναμη της πειθούς και όχι του πειθαναγκασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ