Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΣΥΛΕΕΓΟ 06.02.2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συνεδρίασε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 στην έδρα του Συλλόγου στην Κουρτίδου 56 - 58 και συζήτησε επί της ημερήσιας διάταξης αποφασίζοντας τα εξής:

1. Κανονισμός Προσωπικού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Ο Κανονισμός Προσωπικού που εκδόθηκε με ΚΥΑ πριν από λίγες ημέρες, κάτω από την πίεση που άσκησε ο αγώνας των εργαζόμενων την Άνοιξη 2018, εξαλείφει σε αρκετά σημεία του σημαντικές ανισότητες, οι οποίες είχαν κινητοποιήσει το σωματείο και τους εργαζόμενους. Παρόλα αυτά, βρίθει ελαττωμάτων, τα οποία προκαλούν νέα, εξίσου σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους και απαιτείται η άμεση τροποποίησή του.

Όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει ο Σύλλογος, η Διοίκηση του Οργανισμού, με επικεφαλής τους Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, με την κάλυψη του Υπουργείου υπεξέφυγαν της ευθύνης τους και αρνήθηκαν να πράξουν το νόμιμο και αυτονόητο για το πλαίσιο των ΔΕΚΟ - με νόμο μάλιστα που η ίδια η κυβέρνηση που τους στηρίζει έχει ψηφίσει - και να φτιάξουν κανονισμό για το προσωπικό με συλλογική σύμβαση. Όχι μόνο αυτό δεν έπραξαν, αλλά αρνήθηκαν ακόμα και την έτερη δυνατότητα που τους παρείχε ο νόμος και ο Σύλλογος είχε αποδεχτεί (αποδεικνύοντας ότι ούτε αγκυλώσεις έχει, ούτε σπέκουλα κάνει) να θεσπιστεί κανονισμός με Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου και δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Για να είμαστε δε, ακριβείς και να μην ξεχνιόμαστε, η Διοίκηση που σήμερα διατυμπανίζει ότι έφτιαξε κανονισμό για το προσωπικό, ήταν η ίδια που πεισματικά δήλωνε δια στόματος Διευθύνοντος Συμβούλου ότι κανονισμό θα έχετε μετά το το νόμο! Ο ενιαίος κανονισμός σήμερα υπάρχει, αποκλειστικά χάρη στις κινητοποιήσεις και την αποφασιστικότητα των εργαζόμενων.


Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο του Συλλόγου, ο Σύλλογος θα εκκινήσει αμέσως νομικές ενέργειες απέναντι στο Υπουργείο για την τροποποίηση των όρων που είναι εξαιρετικά προβληματικοί.

2. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Ο Σύλλογος θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της συλλογικής αυτονομίας, σε  διεκδικήσεις για θεσμικά θέματα και παροχές.

3. Νόμος ΕΛΓΟ

Το σχέδιο νόμου για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που ανέβηκε σε επίσημη διαβούλευση, ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα που αποδεδειγμένα προκαλεί η στρεβλή δομή του οργανισμού, αλλά αντίθετα τα βαθαίνει. Το βασικό πρόβλημα από το οποίο πάσχει ο Οργανισμός και οδηγεί στον εκφυλισμό του, αφού μέρα με τη μέρα η διεκπεραίωση του έργου του καθίσταται όλο και πιο δύσκολη (και αυτό αποτελεί και επίσημη παραδοχή της ίδιας της Διοίκησης) είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση. Αυτό το νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι δεν μπορούν παρά να το απορρίψουν ήδη από τη σύλληψή του στο γενικό σχεδιασμό του και η κριτική σε επιμέρους άρθρα του καθίσταται χωρίς νόημα. Ο Σύλλογος θα συντάξει αναλυτικό υπόμνημα με το οποίο θα επιχειρηματολογεί εναντίον του νομοσχεδίου και επί της αρχής και επί των άρθρων. 

Αξιοσημείωτη παρόλα αυτά είναι η υπαναχώρησή τους από το αρχικό σχέδιο, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, η οποία επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του συλλόγου που τόσο είχαν λοιδωρηθεί από τη Διοίκηση, όσον αφορά στη διατύπωση ότι αποτελεί πόρο του οργανισμού, η μισθοδοσία του προσωπικού.  Τη διατύπωση αυτή, κάτω από την πίεση των εργαζόμενων, υποχρεώθηκαν να την απαλείψουν. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και η δήλωση στο υπό συζήτηση σήμερα σχέδιο ότι το κράτος εγγυάται τη μισθοδοσία του προσωπικού, κάτι το οποίο εξαρχής διακηρυσσόταν χωρίς πουθενά να αναγράφεται, τίποτα σχετικό! Για το συγκεκριμένο θέμα, υπενθυμίζουμε ότι τόσο προφορικά, όσο και στις προλογίζουσες εκθέσεις, η Διοίκηση διατείνονταν ότι το νομοσχέδιο προέβλεπε την κάλυψη της μισθοδοσίας προσωπικού από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η σημερινή διατύπωση στη διαβούλευση απέχει κατά πολύ από αυτή την εξαγγελία, παρόλα αυτά εμφανίζεται η πρόθεση να εγγυάται το κράτος την εξασφάλιση της μισθοδοσίας στην περίπτωση που οι (λοιποί) πόροι του οργανισμού (εκτός του τακτικού προϋπολογισμού) αδυνατούν να την καλύψουν.

Τις αλλαγές αυτές επέβαλαν οι παρεμβάσεις και ο αγώνας των εργαζόμενων, το οποίο όμως δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο και αυτό εξαρτάται πάντα και μόνο από το δικό τους αγώνα στη συνέχεια.

Οι εργαζόμενοι με αφορμή το σχέδιο νόμου θα πάρουν θέση εφόλης της ύλης για τον Οργανισμό και την εργασία τους στη Γενική Συνέλευση, που θα διεξαχθεί σύντομα.

4. Δίκτυο Αλληλοβοήθειας

Ο Σύλλογος έχει έτοιμο σχέδιο για τη λειτουργία του Δικτύου Αλληλοβοήθειας, το οποίο εξετάζεται για την τελική μορφή του από το νομικό σύμβουλο του Συλλόγου. Για το Δίκτυο Αλληλοβοήθειας θα γίνει αναλυτική ενημέρωση στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία θα παρευρίσκεται και ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου (Παλαιολόγος Παλαιολόγος).

5. Επίλυση θεμάτων τηλεποικινωνίας για τις συνεδριάσεις του ΔΣ και τη διεξαγωγή των γενικών συνελεύσεων.

Εγκρίθηκε η σκοπιμότητα δαπανών για την εξασφάλιση επαρκών τηλεποικοινωνιακών μέσων για τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων του ΔΣ και των Γενικών Συνελεύσεων (γραμμές vdsl, η/υ). Θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση στα μέλη για τις δαπάνες αυτές. 

6. Διοίκηση ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - Πρακτικές και ύφος

Ο Σύλλογος καταγγέλλει το ύφος και το ήθος με το οποίο ασκούν τη Διοίκηση στον Οργανισμό, τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ. Πλήθος αποφάσεων και πράξεων εκτός αρμοδιότητας, καταχρηστικά και με άνιση μεταχείριση εκδίδει καθημερινά ο Πρόεδρος με το Διευθύνοντα από κοινού (;;;;) και κατά μόνας. Ο Σύλλογος θα απευθυνθεί στο προϊστάμενο υπουργείο, σε κάθε αρμόδια αρχή, όπου επιβάλλεται και με δημόσια ανακοίνωση γι αυτές συγκεκριμένα. Τέλος, καταγγέλλεται ειδικά η συμπεριφορά του Διευθύνοντος Συμβούλου, Θ. Βλάχου προς τους εργαζόμενους και στους εκπροσώπους τους, ο οποίος υιοθετεί τις φωνές, τις απειλές, το οργίλο ύφος και τα χτυπήματα στο τραπέζι, όποτε δεν τον βολεύει ή δεν του αρέσει αυτό που του λένε οι εργαζόμενοι.

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου συναντήθηκαν με το Διευθυντή του Υπουργού, Ε. Αποστόλου, κ. Ν. Βάγια και το Διευθυντή του Υφυπουργού Κόκκαλη, κ. Ν. Τσιλίκη τους οποίους ενημέρωσαν για τα παραπάνω θέματα. 

Το ΔΣ του Συλλόγου δεν συναντήθηκε με τη Διοίκηση, αφού με δική της επιλογή και εξαιτίας των δικών της χειρισμών, η ατζέντα των εργαζόμενων έχει περάσει στα χέρια του Υπουργού Αποστόλου και του Υπουργού Τσακαλώτου!

Το ΔΣ

(Τα αναλυτικά πρακτικά της συνεδρίασης, η οποία ασχολήθηκε και με την επανασυγκρότηση του ΔΣ σε σώμα, κατόπιν παραιτήσεων δύο μελών του, θα ακολουθήσει).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου