Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης 4 Απριλίου 2022 - Νόμος Χατζηδάκη

 

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης

4 Απριλίου 2022

                                                                       

                                                                        Αριθ. Πρωτ.: 266/04.04.2022

Θέμα 6ο: Νόμος Χατζηδάκη

 

Ο νόμος 4808/2021 γνωστός ως νόμος Χατζηδάκη ψηφίστηκε πέρυσι (Ιούνιος 2020), παρά το γεγονός ότι προκάλεσε την αντίδραση των εργαζόμενων και των συνδικαλιστικών τους φορέων, κάτω από τις γνωστές δυστυχώς συνθήκες εγκατάλειψης του αγώνα από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και των δορυφόρων της. Οι ίδιες συνδικαλιστικές ηγεσίες που φέρουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της εργατικής τάξης, η οποία εδώ και δέκα χρόνια μετρά απανωτές ήττες. Ο νόμος Χατζηδάκη αποτελεί τη χαριστική βολή  στη δυνατότητα των εργαζόμενων να οργανώνονται σε σωματεία και να απεργούν. Αυτό γίνεται γιατί στην ιστορική και ανυποχώρητη κοινωνική και οικονομική κρίση που βιώνουμε, η συσπείρωση των εργαζόμενων σε σωματεία και η δυνατότητα συλλογικού αγώνα που δίνεται μέσα σε αυτά, είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του κεφαλαιοκρατικού συστήματος που αυτή τη στιγμή αναζητά τη διάσωσή του στη συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων. Βλέπουμε καθημερινά και στο δικό μας Οργανισμό, με πιο ζωντανό παράδειγμα αυτή τη στιγμή την επίθεση στην άδεια ασθένειας, τη μεγάλη σημασία που δίνουν οι εργοδότες στη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων. Ο νόμος Χατζηδάκη δεν χτυπά μόνο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και το απεργιακό δικαίωμα. Χτυπά το 8ωρο, το οποίο στην πραγματικότητα καταργείται. Χτυπά την εξαρτημένη εργασία, εμφανίζοντας ως «συνέταιρους», συνεργάτες των ψηφιακών μεγαθήριων, εργαζόμενους που δεν διαθέτουν κανένα δικαίωμα και καμία προστασία.

Ο νόμος Χατζηδάκη είναι ένα πραγματικό αντεργατικό τερατούργημα που επιδιώκει να διαλύσει τα σωματεία, φακελώνοντας τις ηγεσίες και τα μέλη του, τα οποία προσφέρει στο πιάτο των εργοδοτών, για κάθε είδους δίωξη και με τις απολύσεις απελευθερωμένες από κάθε εμπόδιο για τον εργοδότη. 

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια περίοδο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στη μητρόπολη της ελεύθερης αγοράς και των ατομικών διαπραγματεύσεων, ο πολυεθνικός γίγαντας της AMAZON του πολυδισεκατομμυριούχου Μπέζος δίνει ολομέτωπο αγώνα για να μην ιδρυθεί ένα σωματείο σε μία από τις χιλιάδες αποθήκες του.

Οι εργάτες της ΑΜΑΖΟΝ μετά από πολύχρονο αγώνα γιορτάζουν την ίδρυση του σωματείου τους με ξέφρενο τρόπο γιατί γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι δεν πρόκειται να πάρουν την παραμικρή ανάσα, χωρίς τη συλλογική οργάνωση και το συλλογικό αγώνα.

  

Ο Σύλλογος μας στηρίζει και συμμετέχει στις εργατικές κινήσεις που γίνονται για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, με τον οποίο καμία δυνατότητα συνύπαρξης δεν υπάρχει. Στο πλαίσιο αυτού του συλλογικού αγώνα, συμμετέχει στην αποχή από την εγγραφή στο ηλεκτρονικό Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, το ψηφιακό φακέλωμα των ηγεσιών και των μελών του. Συμπαρατάσσεται και συντάσσεται με τον αγώνα που διεξάγεται κατά του νόμου και με αυτόν τον αγώνα ως δεδομένο, δεν πρόκειται να προχωρήσει στην τροποποίηση του καταστατικού του που επιβάλλει ο νόμος, ούτε να υιοθετήσει ψηφιακά συστήματα ψηφοφοριών και διαδικασιών που δεν διασφαλίζουν ούτε τη μυστικότητα της ψήφου, ούτε την προστασία προσωπικών δεδομένων, ενώ απομονώνουν και εξατομικεύουν τον εργαζόμενο, αποξενώνοντας τον από τους συναδέλφους του.

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ζητά από την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας να στηρίξει αυτό τον αγώνα και να συμμετέχει και το ίδιο σε αυτόν, άσχετα από το αποτέλεσμα της προσφυγής στο ΣτΕ. Ο αγώνας κατά του νόμου Χατζηδάκη είναι πρωτίστως αγώνας εργατικός και συνδικαλιστικός και δεν συγχωρείται η εγκατάλειψή του, όπως έγινε πέρυσι με τη ματαίωση της απεργίας στις 3 Ιούνη. Δεν είναι τα δικαστήρια αυτά που θα υπερασπιστούν και θα προστατεύσουν τα εργατικά δικαιώματα, καθώς με ξεκάθαρο τρόπο τα τελευταία δέκα χρόνια οι αποφάσεις τους είναι πάντα εχθρικές και εναντίον των εργατικών συμφερόντων.

Ας μη μεταθέτουν την ευθύνη στα δικαστήρια, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες για τις μάχες που δεν δίνουν.

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη