Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου συναντήθηκαν χθες, 29.08.2012 με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Τσαυτάρη, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα, που επανειλημμένα είχε διατυπώσει ο Σύλλογος.
Κατά τη συνάντηση διεμοίφθησαν τα εξής:
1.       Ο Υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός ότι στην τελευταία ανακοίνωση-ανοιχτή επιστολή του συλλόγου μας, αναφερθήκαμε σε προνομιακούς συνομιλητές. Στο θέμα αυτό επανήλθε πολλές φορές και αρνήθηκε ότι λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο και ότι αισθάνεται αδικημένος. Χαρακτήρισε την επιστολή μας αυστηρή. Ο λόγος για τον οποίο δεν μας δέχθηκε μέχρι σήμερα είναι ότι δεν είχε να μας ανακοινώσει συγκεκριμένα πράγματα και ότι οι συναντήσεις του με άλλους θεσμικούς παράγοντες δεν είχε τη διάσταση του αποκλεισμού του δικού μας συλλόγου. Του απαντήσαμε ότι είμαστε ο πλέον αντιπροσωπευτικός σύλλογος εργαζόμενων στον Οργανισμό και ότι το κλίμα υπό το οποίο γράφτηκε τότε η επιστολή ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, καθώς γίνονταν συζητήσεις και συγκεκριμένες ενέργειες για διάσπαση του ΕΛΓΟ και εμείς βρισκόμασταν αποκλεισμένοι από αυτή τη συζήτηση. Παρόλα αυτά ο Σύλλογος δεν ήλθε σήμερα με αυτή την ατζέντα.

(Σημ:.Η συζήτηση στάθηκε για αρκετή ώρα στο θέμα των ενεργειών της Ένωσης Ερευνητών για απόσχιση της έρευνας από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τις συνέπειες που αυτή επιφέρει και για το πώς το βλέπουν οι εργαζόμενοι. Ο Υπουργός κράτησε αποστάσεις από ανακοινώσεις που δεν υπογράφει ο ίδιος, λέγοντας ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για το πώς αξιολογούν τα λεγόμενά του, αυτοί με τους οποίους συνομιλεί).

2.       Ο Σύλλογος πήρε το λόγο και έθεσε το θέμα για το οποίο  ζήτησε τη συνάντηση με τον Υπουργό. Συγκεκριμένα ετέθη στον Υπουργό το ερώτημα: «Πείτε μας με κάθε λεπτομέρεια και σαφήνεια ποιο είναι το σχέδιο σας για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Εκπροσωπούμε 600 οικογένειες και η υπομονή των εργαζόμενων έχει εξαντληθεί μετά από τρία χρόνια ανερμάτιστων συζητήσεων και αβεβαιότητας για τις θέσεις εργασίας τους, αβεβαιότητα, η οποία επιτείνεται διαρκώς και σήμερα πλέον αναζωπυρώνεται.»
Ο Υπουργός απάντησε:
Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ όπως με έχει ενημερώσει ο κ. Σκανδαλίδης και ο κ. Δριβελέγκας, χρειάζεται νόμο για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί και να λειτουργήσει περαιτέρω. Ο νόμος είναι σχεδόν έτοιμος, αλλά πλέον πρέπει να βρεθούν σύμφωνοι και οι άλλοι δύο πολιτικοί εταίροι της συγκυβέρνησης (Ν. Δημοκρατία και ΔΗΜ.ΑΡ.) για να περάσει και να ψηφιστεί. Αυτό εξαρτάται και από πώς το βλέπουν και αυτοί.
Προσπαθούμε και είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το πώς θα εντάξουμε τη λειτουργία του ΕΦΕΤ στο Υπουργείο. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο είτε αυτός να μείνει ανεξάρτητος, είτε να ενσωματωθεί στον ΕΛΓΟ, είτε «να μπει κάτω από μία ομπρέλα» την οποία προσπαθούμε να σχεδιάσουμε. Δεν είναι εύκολο αυτό να γίνει γιατί υπάρχουν λεπτομέρειες, οι οποίες πρέπει να εξεταστούν. Πάντως σε κάθε περίπτωση πέρα από τις προτάσεις του υπουργείου (στις οποίες δεν έχουν καταλήξει), το ζήτημα τού πώς θα λειτουργήσει τόσο ο ΕΦΕΤ μέσα στο Υπουργείο, όσο και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, εξαρτάται από πιο ψηλά (από την κυβέρνηση). Γενικά, για το σχεδιασμό του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι. Είναι πολύ θετικό ότι ο ΕΦΕΤ επέστρεψε στο Υπουργείο, όπως και η αλιεία. Πρέπει να τα δούμε όλα μαζί και σε συνάρτηση με τον ΕΛΓΟ. Τι κάνει ο ΕΛΓΟ σε σχέση με τον ΕΦΕΤ κλπ. Πάντως νομίζω ότι ο ΕΦΕΤ μάλλον θα μείνει ανεξάρτητος. Σε αυτήν την περίπτωση ο ΕΛΓΟ θα προχωρήσει με το νομοσχέδιο το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο.
Πάντως πέρα από το ζήτημα του ΕΦΕΤ η βούληση του Υπουργείου αλλά και οι επιταγές της Τρόικας (εσωτερικής και εξωτερικής) είναι να συρρικνωθεί ο Δημόσιος Τομέας διοικητικά (δηλαδή Υπουργεία, οι Γενικές Διευθύνσεις, οι Διευθύνσεις κλπ να μειωθούν).  Το ίδιο και οι εποπτευόμενοι φορείς. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι ήδη στο ΥΠΑΑΤ, οι 4 Οργανισμοί έγιναν ένας (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) και δεν έχουμε να παρουσιάσουμε υπερβολικά πολλούς εποπτευόμενους φορείς.  Δεν έχουμε μεγάλη πίεση σ’ αυτό το κομμάτι.
Μεγάλη πίεση και καθυστέρηση έχουμε περιφερειακά στο θέμα των ΚΕΠΥΕΛ, τα οποία πρέπει να κλείσουν και θα κλείσουν οπωσδήποτε και προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στη δραστηριότητα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (μέσω της έρευνας). «Ως πού θα φθάσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το κομμάτι το ερευνητικό; Ως πού θα βαφτιστεί ερευνητικό;». Επιπλέον υπάρχει και το θέμα των γεωργικών συμβουλών, το οποίο αυτή τη στιγμή έχουν οι Δήμοι. Και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σήμερα συζητούν αυτά τα θέματα και έτσι θα έχουμε και τη δική τους βούληση διατυπωμένη, ώστε να δούμε τι ακριβώς θα ανατεθεί στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όσον αφορά τα κομμάτια αυτά. Τα θέματα αυτά φαίνονται μεγάλα και πολλά αλλά θα κλείσουν σύντομα. Πολύ σύντομα θα έχουμε καταλήξει. Αν καταλήξουμε σ’ αυτά τα θέματα δεν μπορώ να καταλήξω με την έρευνα. Πάντως δεν το βλέπω «να ξεκόβει» αυτό (η έρευνα δηλαδή) από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Αυτά τα κομμάτια θα έλθουν στον ΕΛΓΟ. Πώς νομίζετε ότι μπορεί να γίνει; Να φύγετε εσείς να πάτε στα ΚΕΠΥΕΛ; Ή να πάτε στα Γραφείο Εφαρμογών; Αυτό δε μπορεί να γίνει.
Ο Γ. Γραμματέας (ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση) πήρε το λόγο και είπε ότι ο χώρος της γεωργίας είναι αναπτυσσόμενος και αντιδρά πρώτος στην κρίση. Η έλευση του ΕΦΕΤ και της αλιείας είναι καλές εξελίξεις. Και πρέπει να δούμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε τον ΕΛΓΟ για τα δύο αυτά κομμάτια.
Ο Σύλλογος προσπάθησε να κάνει κατανοητό στον Υπουργό ότι όλα αυτά τα σχέδια που κάνουν (συγχωνεύσεις, μετακινήσεις προσωπικού) ενεργοποιούν τους νόμους της εφεδρείας και τις ρήτρες των ποσοστώσεων για τις προσλήψεις και ότι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν ούτε στιγμή. Η συζήτηση περιστράφηκε αρκετή ώρα γύρω από το θέμα αυτό.  Ο Γ.Γ. απάντησε ότι όλες αυτές οι ανακατατάξεις (συγχωνεύσεις, αρμοδιότητες κλπ) θα γίνουν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (κ. Μανιτάκης) και θα υπάρξουν ρυθμίσεις απ’ αυτόν. Επίσης, σχολίασε ότι από οργανωτική άποψη, η αναδιάρθρωση του ΥΠΑΑΤ βαίνει καλώς (δηλαδή τα αντικείμενα είναι θετικά αξιολογημένα από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης που έχουν επισκεφθεί το Υπουργείο και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), από δημοσιονομική άποψη μας πληροφόρησε ότι επιβλήθηκε περικοπή δαπανών στο Υπουργείο κατά τριάντα εκατομμύρια, προκειμένου να μην περικοπούν μισθοί και το Υπουργείο κατάφερε να κάνει αυτές τις εξοικονομήσεις.
Ο Σύλλογος επέστρεψε στο θέμα των δυσκολιών που έχει να λειτουργήσει, καθώς ορισμένα θέματα (του πρώην ΕΛΟΓΑΚ πχ) πρέπει να ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις που δε βγαίνουν, αλλά και άλλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν και δεν γίνονται . Ο Υπουργός επιφυλάχθηκε, ρωτώντας γιατί το λέμε αυτό, αφού η δουλειά στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ γίνεται. Γιατί λέτε ότι έχετε προβλήματα; Ο Σύλλογος αναφέρθηκε τότε στο θέμα του οργανογράμματος. Τόσο ο ΓΓ, όσο και ο Υπουργός επέμεναν ότι δεν είναι και τόσο σημαντικό το θέμα του οργανογράμματος και ότι μέχρι να δούνε τι ακριβώς θα κάνει ο οργανισμός (ΚΕΠΥΕΛ, ΕΦΕΤ, αλιεία κλπ), καλύτερα είναι να μη γίνει οργανόγραμμα. Το γεγονός ότι κάποιες διευθύνσεις – όπως του εξηγήσαμε - έχουν έλλειψη προσωπικού και κάποιες είναι πιθανόν κορεσμένες, άρα μπορούν να  καλύψουν τις ανάγκες των άλλων, απάντησαν ότι αν συμβαίνει αυτό, κακώς συμβαίνει, θα το εξετάσουν, παρόλα αυτά η διοίκηση έχει την εξουσία και μπορεί να το λύσει.
Στη φάση αυτή της συζήτησης, δόθηκαν βασικές πληροφορίες στον Υπουργό, ο οποίος ενδιαφέρθηκε σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προσωπικού (διδακτορικά), αλλά και για τον τρόπο πρόσληψης.
Η συζήτηση έκλεισε με το ερώτημα « πώς θα κρίνει τον οργανισμό η αξιολόγηση που γίνεται από την κυβέρνηση σε υψηλότερο επίπεδο, όσον αφορά τις αρμοδιότητες του οργανισμού και την απόδοσή τους πιθανόν στον ιδιωτικό τομέα». Φάνηκαν απόλυτοι, λέγοντας ότι δεν συντρέχει καμία τέτοια περίπτωση. Το αντίθετο οι αρμοδιότητες αυτές έχουν κριθεί από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης ουσιώδεις και το σχέδιο είναι να παρέχονται με κάποια ανταποδοτικότητα και να αποφέρουν έσοδα. Στο σημείο αυτό εκφράστηκαν από το σύλλογο αντιρρήσεις επί της αρχής στην έννοια της ανταποδοτικότητας, καθώς οι Έλληνες πολίτες φορολογούνται ήδη πολύ σκληρά και δεν μπορούν να καλούνται να πληρώνουν για τα πάντα και ειδικά στον πρωτογενή τομέα, είναι ανάγκη να στηριχθεί η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και των ανθρώπων που θέλουν να στραφούν σ’ αυτόν.
Eπίσης κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η μετεγκατάσταση όλου του Υπουργείου, των εποπτευόμενων φορέων και εργαστηρίων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ (όποια μπορούν να μεταφέρουν τις υποδομές τους) στο κτήριο του Κεράνη. Στο σημείο αυτό διατυπώθηκε στο ΓΓ αίτημα για δωρεάν παροχή κάρτας απεριορίστων διαδρομών για δύο χρόνια, όπως επίσης και ευελιξία στο θέμα του ωραρίου (προσέλευση), για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων. Επίσης έγινε αναφορά στα αγροτικά σχολεία που λειτουργεί ο Οργανισμός και για τα οποία ο Σύλλογος εξέφρασε την επιφύλαξή του, καθώς πληροφορείται ότι πρόκειται να κλείσουν. Ο Υπουργός έφερε έντονες αντιρρήσεις, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα τέτοιο σκοπό, αντίθετα φροντίζει ώστε να ανοίξουν άλλα δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ