Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024




 Όλοι στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ

Το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της,

μας αφορά όλους

 

Λύση στο δίκαιο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ θα δώσουν μόνο οι ίδιοι οι εργάτες.

 

 Όλοι στην Ομόνοια και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 28/3/2024.  

 

Να απλωθεί σε όλη τη χώρα ο αγώνας των εργατών, με στόχο η Γενική Απεργία της 17/4 να γίνει η αρχή του τέλους της καταδυνάστευσης των εργατών της ΛΑΡΚΟ και όλων των εργαζόμενων από μία κυβέρνηση που τους φέρνει κάθε μέρα πιο κοντά με την καταστροφή, ακόμα και ενός στρατιωτικού πολέμου.

 

Η κυβέρνηση της  Νέας Δημοκρατίας με μια εκκαθαριστική διαδικασία-κοροϊδία, πέταξε 500 εκατομμύρια ευρώ φόρους του ελληνικού λαού, για να βρουν τελικά ένα «παλιατζή», ο οποίος με «προίκα» το μετάλλευμα της ΛΑΡΚΟ, αξίας 20 δις, θα μετατρέψει σε σκραπ το εργοστάσιο, στέλνοντας τους εργάτες σε πρόγραμμα ανεργίας του ΔΥΠΑ. Έτσι εννοεί η κυβέρνηση τη διακήρυξή της για ανάπτυξη προς όφελος της χώρας και της περιοχής.

 

Στη μεγάλη αυτή μάχη των εργατών για επιβίωση, ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός σε κρίσιμες καμπές, συγκράτησε τον αγώνα τους με προσωπικά ρουσφέτια και παραμύθια, πως δήθεν είχαν λύση για να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, μεσολαβώντας στα «μνημονιακά» κέντρα λήψης αποφάσεων. Το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ, αλλά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (τράπεζες, δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια κλπ), δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα μνημόνια είναι εδώ και πληρώνονται με το αίμα του λαού.

 

Καμιά ανάπτυξη δεν μπορεί να φέρει στην περιοχή και τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, το ΣΚΡΑΠ. Σήμερα κανένας εργάτης δεν μπορεί να εμπιστεύεται τον κυβερνητικό κρατικοδίαιτο συρφετό, που με περίσσιο θράσος, αναλγησία και υποκρισία επικαλούνται τα χρέη προς τη ΔΕΗ, και μερικά εκατομμύρια δήθεν «παράνομης κρατικής επιδότησης» που οι ίδιοι έδωσαν στη ΛΑΡΚΟ, σαν αιτίες για να την κλείσουν. Είναι αυτοί που με κροκοδείλια δάκρυα χθες, πρόσφεραν ανεργία και συμπάθεια στους εργάτες, λέγοντας πως «Ήταν θέμα χρόνου η ΛΑΡΚΟ να βγει από την πρίζα», ενώ σήμερα τους μοιράζουν κοροϊδευτικά φιλάκια, λέγοντας πως δεν υπάρχει επενδυτής και το μέλλον είναι τα προγράμματα ανεργίας.

 

Στη ΛΑΡΚΟ έχουν καταρρεύσει όλες οι ψεύτικες ελπίδες που για χρόνια Κυβερνήσεις, βουλευτές, δήμαρχοι και διευθυντές, με θράσος και υποκρισία έταζαν «μέλλον στους εργάτες της». Σήμερα έχουν χαθεί 800 θέσεις εργασίας και η ΛΑΡΚΟ οδηγείται σε λουκέτο, παρά το γεγονός ότι είναι η μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, σβήνει η προοπτική για την ανάπτυξη βιομηχανικής δραστηριότητας στην κατεύθυνση παραγωγής προϊόντων υψηλής αξίας, αναγκαία για την στήριξη των νέων βιομηχανικών τάσεων (μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων κ.λπ.), που παρουσιάζουν έλλειψη στην Ευρώπη. Η παντελής έλλειψη σχεδίου για το μέλλον της βιομηχανίας στη χώρα, καθιστά τη χώρα ευάλωτο άθυρμα του χρηματιστοπιστωτικού και τουριστικού τομέα. Λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη ΛΑΡΚΟ, την ώρα που πρόθυμα ξοδεύουν μεγάλα ποσά για τον Ζελένσκι, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

 

Αντί να την εκσυγχρονίσουν, να την αναπτύξουν και να ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, την κλείνουν και ας είναι η μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί για «επενδυτή», σπατάλησαν 500 εκατομμύρια ευρώ και  βρήκαν παλιατζή. Μάλιστα τον χρηματοδοτούν άμεσα με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα από την ισοπέδωση της. Παράλληλα τους δίνουν και προίκα τον ορυκτό πλούτο αξίας μεγαλύτερης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντί για δουλειά, εισόδημα για τους εργάτες τους αγρότες τους επαγγελματίες καταδικάζουν στον μαρασμό όλη την Λοκρίδα και  πέντε ακόμα νόμους.

Το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ αφορά πρωτίστως τους εργάτες του εργοστασίου, των ορυχείων και τους κατοίκους στις περιοχές που δραστηριοποιείται, όμως αφορά και τους εργάτες και το λαό όλης της χώρας. Γιατί οι επιπτώσεις από τη λειτουργία ή το κλείσιμο της μεγάλης βιομηχανίας σιδηρονικελίου επηρεάζει ευρύτερα την οικονομία.

 

Οι εργάτες μπορούν με τον αγώνα τους να σταματήσουν εδώ και τώρα το έγκλημα της κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ, να εμποδίσουν το μαρασμό των περιοχών γύρω από αυτή, να μην υπάρξει κανένας άνεργος, να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας από ορισμένου, σε αορίστου χρόνου, να επιστρέψει ο κλεμμένος μόχθος των εργαζομένων, να υλοποιηθεί κάτω από εργατικό έλεγχο σχέδιο συντήρησης και ενιαίας επαναλειτουργίας της βιομηχανίας, με όλους τους εργαζόμενους στην εργασία και συγκροτημένα δικαιώματα

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ, ΩΡΑ 4:0 μ.μ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 28/3/2024,

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17/4/2024


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ