Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου

Γ. Γραμματέως ΣΥΛΕΕΓΟ


Η πρωτοφανής στα χρόνια που εργαζόμαστε στον Οργανισμό δήλωση των διοικούντων (συγκεκριμένων, όχι γενικώς), η οποία έγινε απροκάλυπτα, με σαφήνεια και χωρίς υπαινιγμούς στον εκπρόσωπό μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και Πρόεδρο του Συλλόγου, ότι επειδή οι ανακοινώσεις που γράφετε δεν μας αρέσουν, θα έχετε συνέπειες γι' αυτό και ξεχάστε την αύξηση πχ του ποσού της διατακτικής, θορύβησε όλους τους εργαζόμενους έντονα. 

Οι περισσότεροι αισθάνθηκαν βαθιά προσβεβλημένοι και αδικημένοι. Δεν είναι πολύς καιρός που το ίδιο αισθάνθηκαν εξαιτίας της καταβολής έκτακτης οικονομικής παροχής (μπόνους) από την οποία εξαιρέθηκαν. 

Σε μία ατμόσφαιρα που μυρίζει μπαρούτι από δεκάδες μεριές, εδώ και πολύ καιρό, από την τακτική που ακολουθεί ο Οργανισμός σε θέματα αμοιβών και θεσμικά θέματα, κάθε τι που συμβαίνει, δικαίως γίνεται αφορμή για γενίκευση και διόγκωση της δυσαρέσκειας. 

Και τότε κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί (πραγματικό ερώτημα που τέθηκε): 

"Δεν καταλαβαίνω το Σύλλογο. Κηρύσσει κάθε εβδομάδα στάση εργασίας για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και δεν ανακοινώνει κινητοποίηση για τη διατακτική σίτισης". 

Ευλογοφανές ή εύλογο το ερώτημα...

Ας επιχειρήσουμε καθαρές απαντήσεις.

Πρώτα απ' όλα, ο Σύλλογος - που είμαστε όλοι εμείς μαζί - δεν έχει πει την τελευταία του λέξη για την προσβλητική συμπεριφορά των διοικούντων. Έπειτα, η κήρυξη της στάσης εργασίας για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ προηγήθηκε του συμβάντος στον Οργανισμό μας.

Αυτό που όμως είναι πάνω απ' όλα και πριν απ' όλα είναι το γεγονός, ότι ακόμα και αν τα πράγματα στα καθ' ημάς ήταν διαφορετικά, πρέπει να κατανοήσουμε βαθιά ότι μία στάση εργασίας, όπως η σημερινή, που θα άδειαζε τον Οργανισμό και θα αφορούσε ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, όπως την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων και την καταιγίδα αρνητικών συνεπειών για το λαό που θα προκαλούσε αυτή, ΑΥΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΚΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ, ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ.

Με αυτή τη στάση εργασίας θα ένιωθαν ότι τα περιθώρια που έχουν για να αυθαιρετούν πάνω σε νόμους και ανθρώπους, δεν είναι πολλά. Θα ένιωθαν ότι η κοινωνία αγρυπνά, τους παρακολουθεί και αντιστέκεται. Δεν κάθεται καθένας στη μεριά του απαθής, μέχρι να του πειράξουν προσωπικά κάτι από τα δικά του. 

Σήμερα η Αθήνα βουλιάζει με νεολαία από όλη την Ελλάδα και εργαζόμενους, για να παραμείνει η Ανώτατη Εκπαίδευση δωρεάν και δημόσια. Σήμερα, τα παιδιά μας διαδηλώνουν. Διαδηλώνουν μαζί τους και οι εργαζόμενοι. Σήμερα έχουμε στάση εργασίας γι' αυτό το λόγο - και για όλους τους άλλους, τους δικούς μας, όπως μία άλλη συνάδελφος μου είπε. Γιατί μας αφορά όλους και αν αυτό εξοργίζει τους διοικούντες, πρόβλημά τους. 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ