Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023




ΕΠΕΙΓΟΝ - ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ






Η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου με θέμα το νόμο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που βρίσκεται σε διαβούλευση, ήταν ανοιχτή και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Πραγματοποιήθηκε αρχικά ένας εισηγητικός σχολιασμός του νομοσχεδίου από το Σύλλογο και εν συνεχεία ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων που είχαν συνδεθεί για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, έγινε αναφορά σε μία σύμβαση που έχει υπογράψει η Διοίκηση του Οργανισμού με την οποία συστήνει αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την ιδιωτική εταιρεία ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΕΝΙΑΙΑ ΥΓΕΙΑ" Οδός Ευκλείδου 5, Π. Φάληρο. Η εταιρεία φέρει την επωνυμία "Μεσογειακό Κέντρο Καινοτομίας για την Ενιαία Υγεία" και το διακριτικό τίτλο "MED-OHC". Έδρα της εταιρείας είναι το κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Κουρτίδου 56-58 (βλ. συνημμένο καταστατικό). Η υπόθεση αυτή, η οποία έχει πολλές πτυχές οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν για τις διασυνδέσεις τους με πολιτικά και κυβερνητικά λόμπι, απασχόλησε τη συνεδρίαση και σχετίστηκε με το γεγονός ότι ολόκληρο το ν/σ απηχεί αυτό το πνεύμα, δηλαδή, παράδοση του δημόσιου οργανισμού, του προσωπικού του και της δημόσιας περιουσίας στις κερδοσκοπικές εταιρείες ιδιωτικών συμφερόντων. 

Επιστρέφουμε στο θέμα του νομοσχεδίου για να τονίσουμε τα εξής:

Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο και οι δεκάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο απαράδεκτο και ανάξιο να συζητηθεί σε οποιοδήποτε επιμέρους σημείο του. Πέρα του συνολικά αντιδραστικού χαρακτήρα του, ο οποίος δεν λαμβάνει την παραμικρή πρόνοια για τους εργαζόμενους, ο νόμος πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια για ένα πολύ σοβαρό - τον πιο σοβαρό απ' όλους - λόγο.

Ο νόμος που βρίσκεται στη διαβούλευση καταργεί τον Οργανισμό ολοσχερώς, μαζί και τους ιδρυτικούς νόμους των τεσσάρων συγχωνευθέντων οργανισμών. Ο Γεωργαντάς εισηγείται στο νόμο του την οργάνωση και τη λειτουργία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τον οποίο καταργεί στο τελευταίο άρθρο του (Άρθρο 27)!

Ο Σύλλογος έχει ήδη επικοινωνήσει με το δικηγόρο του Συλλόγου, στον οποίο ανέθεσε τη σύνταξη γνωμοδοτικού υπομνήματος για το θέμα, προκειμένου να αναδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Στη σημερινή ανοιχτή συνεδρίαση αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής:

1. Να εκδοθεί Δελτίου Τύπου - Ανακοίνωση που να καταγγέλλει το νομοσχέδιο και να το απορρίπτει ολοσχερώς, με πλήρη αιτιολόγηση, χωρίς να μπει σε καμία διαδικασία συζήτησης επί των άρθρων.

 

2. Να πραγματοποιηθεί επικοινωνία με την Ένωση Ερευνητών για την έκδοση κοινής ανακοίνωσης για το θέμα του νόμου και για να συζητηθεί το θέμα της εταιρείας που ίδρυσε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με την ιδιωτική εταιρεία ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΕΝΙΑΙΑ ΥΓΕΙΑ, στην οποία εκχωρεί ακόμα και το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το προσωπικό υπό τις οδηγίες και τον έλεγχό της.

3. Να γίνει επαφή με το δικηγόρο του Συλλόγου, για να διερευνηθούν οι πιθανές συνέπειες και επιπτώσεις του νόμου στους εργαζόμενους, εάν ψηφιστεί.

4. Να πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες ειδική συνάντηση για να αποφασιστεί σχέδιο δράσης με σκοπό τη ματαίωση οποιασδήποτε πιθανότητας ψήφισης του απαράδεκτου νόμου για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και της ματαίωσης του αμφιλεγόμενου συνεταιρισμού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με μία εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων, στη δικαιοδοσία της οποίας περνούν όχι μόνο οι πόροι του Οργανισμού, αλλά και το ίδιο το προσωπικό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ